Sıcak Dövme Sanayisinde Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunma Çalışmaları - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Çeliğin belli bir sıcaklık altında tavlanarak basınç altında şekil verilmesi olayına sıcak dövmedenilmektedir. Bu çalışmada, dövme sanayinde karşı vuruşlu çekiç tezgâhlarının, operatör üzerindemeydana getirdiği titreşim değerlerini önleme çalışmaları, tezgâhlardan meydana gelen ölçüm değerleri ileberaber iş sağlığı ve güvenliği açısından titreşim maruziyet değerleri yönetmelikte belirtilen değerler ilekıyaslanarak incelenmiştir. İstanbul‟ da faaliyet gösteren bir dövme işletmesinde iç ortam titreşim ölçümleriyapılmıştır. Maruziyet değerlerinin, tezgâh operatörlerine zarar vermeyecek değerlere düşürmek içingerekli önlemlerin alındığı görülmüştür. DG40 tezgâh gurubunda tüm titreşimi için ölçülen değer 0,035m/s2' dir. İşletmenin iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturma çabalarının devam ettiği gözlemlenmiştir. İşsağlığı ve güvenliği konusunu büyük oranda benimsemiş olan bir işletmenin gerekli önlemleri almasısayesinde işçilerde titreşime dayalı meydana gelen maruziyet değerlerinin minimum seviyelere çekilmişolduğu görülmüştür. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi içinproaktif yaklaşımlar her işletmenin öncelikli konuları arasında olması gerekmektedir.

Tempering the steel under a certain temperature and shaping it under pressure is called hot forging. In this study, studies to prevent the vibration values caused on the operator by the counter impact hammer workbenches in the forging industry., in addition to the general measurement values were compared and examined together eith the values stated in the regulations in terms of occupational health end safety. Internal environment vibration measurements were carried out at a forging establishment that operates in Istanbul. It was observed the required precautions were taken to reduce the exposure values to the values which were not harmful for the workbench operators. In scope of DG40 workbench group, the value measured for whole body vibration is 0,035 m/s2 . It was observed the establishment continued the efforts to create a culture of occupational health and safety. It was observed the ecposure values caused by the vibraition on the workers were reduced to the minimom levels as the required precautions were taken by an establishment that adopted, to a significant extent, the occupational health and dafety subject. proactive approaches must be among the high-priority subjects of each establishment in order to prevent the occupational helath and safety.
Vibration Risk Prevention Activities of Employees in Hot Forging Industry
Keywords: Mimarlık; Hücre ve Doku Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri, Yapay Zeka; Bilgisayar Bilimleri, Sibernitik; Bilgisayar Bilimleri, Donanım ve Mimari; Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri; Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri, Teori ve Metotlar; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Savunma Bilimleri; Enerji ve Yakıtlar; Mühendislik, Hava ve Uzay; Mühendislik, Biyotıp; Mühendislik, Kimya; İnşaat Mühendisliği; Mühendislik, Elektrik ve Elektronik; Çevre Mühendisliği; Mühendislik, Jeoloji; Endüstri Mühendisliği; İmalat Mühendisliği; Mühendislik, Deniz; Mühendislik, Makine; Mühendislik, Petrol; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Orman Mühendisliği; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Yeşil, Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Denizcilik; Malzeme Bilimleri, Biyomalzemeler; Malzeme Bilimleri, Seramik; Malzeme Bilimleri, Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri, Kaplamalar ve Filmler; Malzeme Bilimleri, Kompozitler; Malzeme Bilimleri, Kâğıt ve Ahşap; Malzeme Bilimleri, Tekstil; Metalürji Mühendisliği; Meteoroloji ve Atmosferik Bilimler; Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Nanobilim ve Nanoteknoloji; Nükleer Bilim ve Teknolojisi; Polimer Bilimi; Robotik; Telekomünikasyon; Taşınım Bilimi ve Teknolojisi