Etomidat sonrası miyoklonusu önlemede farklı magnezyum sülfat dozlarının karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Etomidat ile indüksiyonda myoklonik hareketler sık görülmektedir. Magnezyum sülfatın, etomidat kullanımı sonrasında gelişebilen miyoklonusu azalttığı gösterilmiştir. Bu çalışmada, etomidat ilişkili miyoklonusu önlemek için kullanılan farklı magnezyum sülfat dozlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İleriye dönük çift kör olan çalışmada 120 ASA I-III olgu rasgele 6 gruba ayrıldı. Kodlanmış, 5 mL enjektörlerde, serum fizyolojik içinde magnezyum sülfat intravenöz olarak şu dozlarda uygulandı: Grup I’e 0 mg, Grup II’ye 300 mg, Grup III’e 600 mg, Grup IV’e 900 mg, Grup V’e 1200 mg, Grup VI’ya 1500 mg. 90 saniye sonra etomidat 0,2 mg kg-1, 150 saniye sonra veküronyum 0,1 mg kg-1 uygulandı. Olgunun hangi çalışma grubunda olduğunu bilmeyen bir anesteziyolog miyoklonik hareketleri, ağrı ve sedasyon düzeyini kaydetti. Bulgular: Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, ASA sınıfı, cerrahi girişim tipi ve komorbiditeler açısından gruplar arası fark saptanmadı. Magnezyum sülfat ile ön tedavi etomidat indüksiyonu sonrası miyoklonik hareketlerin insidans ve şiddetini azalttı (p<0.05). Sonuç: Etomidat ile anestezi indüksiyonundan 90 saniye önce magnezyum sülfatın 300 mg, 1200 mg veya 1500 mg uygulanması etomidat ilişkili miyoklonusun şiddetini ve insidansını azaltmakta etkin olduğu değerlendirildi. En düşük doz (300 mg) magnezyum sülfat kullanmanın etomidat ilişkili miyoklonusu önlemede bir seçenek olabileceği kanısına varıldı.

Aim: Myoclonic movements are common problems during induction of anesthesia with etomidate. Magnesium sulfate has been shown to reduce myoclonus after etomidate induction. This study aimed to compare different doses of magnesium sulfate to prevent etomidate-induced myoclonus. Material and Methods: A prospective double-blind study was performed on 100 ASA I-III patients who were randomized into six groups. Magnesium sulfate in normal saline contained in coded 5 mL syringes was administered intravenously using the following dosages: Group I, 0 mg; Group II, 300 mg; Group III, 600 mg; Group IV, 900 mg; Group V, 1200 mg; Group VI, 1500 mg. Ninety and 150 seconds after pretreatment with these dosages, etomidate 0,2 mg kg-1 and vecuronium 0,1 mg kg-1 were injected, respectively. An anesthesiologist, blinded to the allocation of groups recorded myoclonic movements, pain, and sedation levels. Results: There were no significant differences between the groups with respect to age, body weight, gender, ASA physical status, types of the surgical operation performed, and comorbidities. Pretreatment with magnesium sulfate reduced the incidence and the severity of myoclonic movements after etomidate induction (P<0.05). Conclusion: Magnesium sulfate in dosages of 300 mg, 1200 mg, or 1500 mg administered 90 seconds before the induction of anaesthesia with etomidate is effective in reducing the severity of etomidate-induced myoclonus. We have concluded that the lowest dose (300 mg) of magnesium sulfate might be an alternative agent to prevent etomidate induced myoclonus.
The comparison of different doses of magnesium sulfate to prevent myoclonus after etomidate induction
Keywords: Anestezi; Acil Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel