6361 sayılı kanun ile finansal kiralama sözleşmesinin kapsamında ve sona ermesinde yapılan değişikliklerin değerlendirilmesi - ERGÜNE, Mehmet Serkan (My University, 2013)
İlk kez Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkan, sonrasında Avrupa’da ve ülkemizde uygulanmaya başlanan finansal kiralama sözleşmesi, bir malın mülkiyetinin değil, esas itibarıyla onun kullanımının verim getireceği düşüncesine dayanmaktadır. Bu çerçevede, sözleşme süresince malın mülkiyeti kiralayanda kaldığı hâlde, kiracı o mal üzerinde kira bedeli karşılığında her türlü faydalanmayı elde etme hakkına sahip olmaktadır; kiralayanın mal üzerinde sürdürdüğü mülkiyet hakkı, kira bedellerinin teminatı işlevine sahip olmaktan ibarettir. Finansal kiralama sözleşmesini düzenleyen 3226 sayılı Kanunun uygulamanın bazı ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalmaya başlaması üzerine, 6361 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir. 6361 sayılı Kanun, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununu yürürlükten kaldırarak, eski kanundaki hatalı ifadeleri düzeltmeye çalışmış ve tamamen yeni sayılabilecek bazı düzenlemeler getirmiştir. Bu çalışmada 6361 sayılı Kanunla, finansal kiralama sözleş- mesinin kapsamında ve sona ermesinde yapılan değişiklikler ele alınacaktır.
Keywords: Finansal kiralama sözleşmesi, kiracı, kiralayan, sözleşmenin kapsamı, sözleşmenin sona ermesi, olumlu zarar.