Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı - Aksöz, Beril (My University, 2022)
Teknolojik ve sosyal gelişmelerle gün geçtikçe yaygınlaşan mesafeli sözleşmelerin özel bir türü de finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerdir. Günümüzde finansal hizmetlerin de uzaktan pazarlanması yoluna gidilmiş ve finansal hizmetlere ilişkin olarak da mesafeli sözleşmeler akdedilmeye başlanmıştır. Özellikle Covid-19 nedeniyle yaşanan pandemide tarafların mesafeli sözleşme akdetmelerine ilişkin alışkanlıklarında uzun yıllar içerisinde yaşanabilecek gelişmeler sadece birkaç ayda yaşanmıştır. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerin niteliği gereği, sözleşmenin tarafları yüz yüze gelmemekte ve bu durum birtakım dezavantajların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kişiler, sözleşme hakkında yeterli bilgiye sahip olamadan ya da sözleşme nedeniyle doğabilecek yükümlülükler üzerine yeterince düşünmeden sözleşmeye taraf olabilmekte, böylece akdettikleri sözleşmeden pişmanlık duyabilmektedirler. Bu sebeple cayma hakkı, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde hak sahibine sağlanan en etkin hukuki korumadır ve konunun ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir.

A special type of distance contracts that are getting widespread day by day along with technological and social developments are the distance contracts regarding financial services. Today, financial services have also been marketed remotely, and distant contracts have begun to be concluded for financial services. Especially in the pandemic caused by Covid-19, the developments that may occur in the habits of the parties regarding the conclusion of distance contracts have been experienced in just a few months instead of years. Due to the nature of distance contracts related to financial services, the parties do not come face to face and this situation may lead to some disadvantages. People can become a party to the contract without having sufficient knowledge about the contract or thinking enough about the obligations that may arise due to the contract, so they can regret the contract they have concluded. For this reason, the right of withdrawal is the most effective legal protection provided to the right owner in distance contracts regarding financial sevices and this issue needs to be examined in detail.
Keywords: Bireysel Emeklilik Sözleşmeleri; Cayma Hakkı; Civil law; Consumer; Crowdfunding; Distance Contracts; Distance Contracts Regarding Financial Services; Finansal Hizmetler; Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler; Individual Retirement; Insurance Contracts; Investor; Kitle Fonlaması; Medeni hukuk; Mesafeli Sözleşmeler; Right of Withdrawal; Sigorta Sözleşmeleri; Tasarruf Finansman Sözleşmeleri Financial Services; Tüketici; Yatırımcı