İşletmelerde performans değerlemenin ücret yönetimine etkisi - Bilecen, Murat (My University, 2007)
İŞLETMELERDE PERFORMANS DEĞERLEMENİN ÜCRET YÖNETİMİNE ETKİSİ İşletmelerde performans değerlemenin ücret yönetimine etkisini araştıran bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Performans Değerleme” başlığı altında Performans değerleme kavramları, performans yönetim sistemleri, değerleme süreci ve değerleme yöntemleri, performans değerleme sürecinin kullanıldığı alanlar, değerleme sürecinde yapılan hatalar ve karşılaşılan sorunlardan oluşmaktadır. İkinci bölümde “ücretlendirme” kavramı, ücretin çalışanlar üzerine etkisi, ücret motivasyon ve ücret verimlilik ilişkisi, ücret yönetimini etkileyen faktörler yer almaktadır. Üçüncü bölümde “performans değerlemenin ücret yönetimine etkisi” başlığı altında performansa dayalı ücret acısından performans değerlemenin önemi, performansa dayalı ücretin türleri, tercih edilme nedenleri, uygulamada karşılaşılan sorunları ve bu bölümde son olarak da sendikaların performansa dayalı ücrete bakışı yer almaktadır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ISO kalite standartlarında üretim yapan büyük bir işletmede performans değerlemenin ücret yönetimine etkisini araştıran bir uygulama çalışması yer almaktadır. PERFORMANCE VALUATION’S EFFECTS TO WAGE ADMINISTRATION AT THE BUSINESS ENTERPRISES The study researching about performance valuation’s effect to the wage administration at the business enterprises consists of four sections. The first section consists of performance valuation concepts, performance managerial systems, valuation process and valuation methods, the areas which performance valuation process are used in, errors and encountered problems in the valuation process under title of “Performance Valuation”. There are “waging” concept, wage’s effect on employee, wage motivation and wage-efficiency relation, factors affecting the wage administration at the second section. The matters of importance of performance valuation from the perspective of wage based on performance, wage types based on performance, reasons of preference, problems encountered in the application and finally trade unions’ views to wages based on performance under the title of “performance valuation’s effect to wage administration” are present at the third section. A study having took place in the a big business enterprise making production in the accordance with ISO quality standards searches about performance valuation’s effect to the wage administration at the fourth section as the final section.
Keywords: Performans Değerleme; Ücret Yönetimi_İşletmeler