Endüstri Meslek Liselerinde Yönetici-Öğretmen iletişimi - Karakaş, Mustafa (My University, 1999)
Bugün hızla değişen ve karmaşıklaşan dünyamızda, bilgi edinme ve iletme, duygu, düşünce, görüş ve olguları paylaşma ya da değiş-tokuş etme ve sorun çözme yaşantımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Çağdaş tanımıyla iletişim, değişik bakış açılarına sahip, ama ortak problem çözümünde sistemin birer parçası olarak birbirlerine bağımlı olan insanlar arasında işbirliği ve bir uzlaşma sağlamaya yönelik çabalar bütünüdür. Toplumsal davranışın ve bireyler arası ilişkilerin düzeyini belirleyen en önemli kurumlardan birisi eğitim kurumudur. Eğitim kurumlarının işleyişini sağlayan en etkili bireyler de, yöneticiler ve öğretmenlerdir. Okulda, yönetici ve öğretmenin birbiriyle olan ilişkisi, kurumu olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Bu araştırmada; endüstri meslek liselerindeki yönetici-öğretmen iletişimi belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Bu bölümde konu ile ilgili kuramsal ve araştırma yayınlarından faydalanılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular cinsiyete, göreve ve branşa göre tablolar halinde verilmiştir. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler doğrultusunda da beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlar yapılmıştır. Son bölüm olan Sonuç ve Öneriler de ise araştırmanın sonuçları verilip, bulgular ve yapılan çeşitli araştırmalardan da faydalanılarak önerilerde bulunulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlardan önemli görülen bazıları şöyledir: Araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu iletişim becerileri ile ilgili herhangi bir kursa katılmamışlardır. Okul yöneticileri zaman zaman öğretmenlerden gelecek görüşlere önem vermektedirler. Okul yöneticileri, alınacak kararlara her zaman öğretmenlerin de katılmasına özen göstermemektedir. Okul yöneticileri, bütün öğretmenlere sürekli olarak eşit davranmamaktadırlar. Okul yöneticileri, bazen öğretmenleri motive edici davranışlar göstermektedirler. Ancak araştırmanın cinsiyet, görev, kıdem değişkenleri bakımından deneklerin görüşlerinde önemli farklılıklar olduğu bulunmuştur.

In our world that changes rapidly becomes more complex today, brings the need for earning and transmitting knowledge, the facts and ideas, sentiments, thoughts and exchanging them. Communication; with its contemporary explanation, is a relation and a combination of the efforts to supply agreement between people who have different views but who need each other as a part of the system to find a common solution for the problems. Education institutions are very important in defining the rate of social behaviours and individual relations. The teachers and the managers are the most affective people in supplying the function of the Education Institutions. The relation between teachers and managers in school affect the function of the institution in positive or negative ways. In this search the communication between teachers and managers in Industrial and Professional High schools is tried to be defined. For that, searching system is used. This search has six parts. The first part is Introduction. The second part is Related Sources. In this part, the related researches and theoretical publications are taken into consider. In the third part the system of the search is given. In the fourth part, the knowledge captured is given according to the job, branch and sex, in tables. According to the information collected; in the fifth part comments are made under Discussion part. In the last part which is The Result and Proposals are made according to the different researches and findings, and the results are given. Here are some of the achievements those are considered important: Most of the managers and teachers that attended the search haven't attended a course about communication. Sometimes the school managers take teachers ideas into consider. The school managers don't give importance to the attendance of the teachers to the decisions that will be taken, every time. The school managers are don't behave sometimes democratic to all the teachers, every time. The school managers sometimes behave in a way that motivates the teachers. However in terms of the variety of sex, duty, seniority there have been found important differences in the views of the subject.
Keywords: MESLEK LİSELERİ; ÖĞRETMENLER,MESLEK LİSELERİ