Gebe kadınlarda tetanos seroprevalansı ve ilişkili faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Bu çalışmaya, İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir hastanede doğum nedeniyle yatmakta olan 227'gönüllü kadın katılmıştır. Tetanos antitoksin düzeyleri ölçülmek üzere alınan kan örnekleri "Enzyme linked immünoabsorbent assay (ELIZA)" yöntemi ile çalışılmıştır. Kadınlara ayrıca antitoksin düzeyleri ve aşı uygulaması ile ilişkili olabilecek faktörleri araştırmak üzere bir anket uygulanmıştır Araştırmaya katılan kadınlar arasında tetanos seroprevalansı % 21.6'dır. Aşı olanların tamamı en az bir kez olmak üzere DÖB almıştır. Kadınların %35,2'sinde antitoksin düzeyinin tetanos hastalığına karşı kesin koruyucu olan düzeyin altında, %64,8'mde ise koruyucu düzeyde olduğu görülmüştür. Son gebeliğinde tetanos aşısı olma ile ilişkili faktörler izlemin yapıldığı yer ve izlemi yapan kişi olarak saptanmıştır. Antitoksin düzeyi ile ilişkili olan faktörlerse kadının yaşı, öğrenim düzeyi ve aldığı doz sayısıdır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre gebe kadınların üçte birinden fazlası kendilerini ve bebeklerini tetanos hastalığından korumak için yeterli antikor düzeyine sahip değildir. Bu araştırmanın sonuçlan gebelerde tetanos bağışıklaması konusunda kaçırılan fırsattan işaret etmektedir.

Two hundred twenty-seven volunteer women who were hospitalized due to delivery participated in the study. Blood samples were analyzed with "Enzyme linked immünoabsorbent assay (ELIZA)" method in order to measure tetanus antibody levels. Women were also applied a questionnaire to investigate factors associated with antibody levels. Tetanus seroprevalence was found to be 21.6 %. All of the vaccinated women have had an antenatal care at least once. Sixty-five percent of women have had a protective level of antibody, while 35.2% of them have not. Factors associated with being vaccinated during the last pregnancy were: place of the antenatal care and the type of health personnel. Factors associated with antibody levels were: age of woman, educational level, and the number of doses. According to the results of this study, more than one third of women have not got a required level of antibody to protect themselves and their children against tetanus disease. Results of the study indicate missed opportunities regarding tetanus immunization among pregnant women.
Tetanus seroprevalence and associated factors among pregnant women
Keywords: Kadın Araştırmaları