Fen bilgisi öğretiminde bilgi iletim biçiminin öğrenci başarısına etkisi - Bayram, Servet (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2001)
Bu çalışmanın amacı ilköğretim fen bilgisi derslerinde uygulanan bilgi iletim biçimlerinin (klasik, görsel, görsel-işitsel ve çok duyulu etkinleştirilmiş) öğrencilerin akademik başarısı üzerindeki olası etkilerini incelemektir. Bu bağlamda uzay ve gökyüzü konuları dört eşleştirilmiş grup içinde bulunan 92 öğrenciye farklı iletim biçimleri ile anlatılmıştır. Deneysel türde bir çalışma olan bu araştırmada 11 hipotez test edilmiştir. Bulgular öğretimde materyal kullanımının öğrenci başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte literatürde sunulan bilgiler paralelinde bilgi iletim biçimini belirleyen materyallerin önemi kadar bu materyallerin nasıl, nerede ve hangi koşullar altında kullanıldığının önemi de doğrulanmıştır.
Keywords: Bilgi İletim Biçimleri, Fen Bilgisi Eğitimi, Akademik Başarı