Katma Değer Vergisinde iade uygulamaları - Özben, Muhammed (My University, 2019)
ÖZETKATMA DEĞER VERGİSİNDE İADE UYGULAMALARIBu tezde katma değer vergisinin iade edilmesine ilişkin usul ve esaslara yer verilerek iade işlemleri sırasında karşılaşılan sorunlar ve iade işlemlerinin uygulanmasında karşılaşılan ihtilaflara yönelik vergi idaresinin ve yargı organlarının bakış açısı ve kararları incelenmiştir.Çalışmada kaynak taraması yönteminden yararlanılmış, katma değer vergisi iadesinin vergi uygulaması bakımından teknik ve uzmanlık gerektiren bir konu olduğu, iadenin taraflarının konu ile ilgili eksikliklerinin bulunması nedeniyle iade süreçlerinin uzadığı, bu durumun mükellefler ve idare arasında ciddi sorunlara sebep olduğu tespit edilmiştir.Çalışma sonucunda iade işlemlerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına, bu amaç doğrultusunda mükelleflerin ve mükelleflere hizmet veren meslek mensuplarının bilinçlendirilmesine, iade işlemlerini yürüten kamu çalışanlarının değişikliklere ve yeni düzenlemelere uyumunun sağlanmasına, kolaylaştırılmış iade yöntemlerinin tüm mükellefleri kapsayacak şekilde tabana yayılmasına yönelik öneriler getirilmiştir.

ABSTRACTVALUE ADDED TAX REFUND PRACTİCESIn this thesis, the procedures and principles regarding the return of value added tax are included and the perspectives and decisions of the tax administration and judicial bodies regarding the problems encountered during the refund process and the disputes encountered during the implementation of the refund process are examined. In this study, it has been determined that the value added tax refund is a technical and expert issue in terms of tax application, the return processes are extended due to the deficiencies of the parties to the issue and this situation causes serious problems between the taxpayers and the administration.As a result of this study, suggestions were brought to the conclusion of the return procedures in a quick manner, to raise the awareness of taxpayers and the professionals who serve the taxpayers, to ensure the compliance of the public employees carrying out the returns procedures to the changes and new regulations and to extend the simplified return methods to all taxpayers.
Keywords: Fazla veya Yersiz Ödenen KDV Value Added Tax; Finance; Hukuk; İade; İndirimli Oran; İstisnalar; Katma Değer Vergisi; KDV İadesi; Law; Maliye; Tevkifat; Value Added Tax Refund Practices