FIKIH – AHLAK EKSENİNDEİLETİŞİM İLKELERİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İletişim çağında yaşıyoruz. Bu çağ, haberin ve bilgininmodern iletişim araçları sayesinde anında bir yerden diğeryere iletildiği dijital bilgi çağıdır. İçinde bulunduğumuzbu çağda, bilginin hızlı iletilmesi, gerekli kontrolsüreçlerinden geçmesini de zorlaştırmaktadır. Bu durum,bilginin kirlenmesi, dolayısıyla bilginin muhatabı olaninsanın kirlenmesi sonucunu doğurmaktadır. Bir debuna iletişim araçlarını silah gibi kullanmak isteyenlereklenince toplumlar, özellikle internet ve sosyal medyagibi iletişim araçları karşısında çaresiz ve savunmasızkalabilmektedirler. Toplumların hukuki ve sosyal dokularıiçin tehdit oluşturduğu gibi bireylerin ahlaki ve kültürkodlarını tahrip edici bir sorun olarak da karşımızaçıkmaktadır. Bu sorun, hızlı iletişim araçları internetve sosyal medyayı yasaklayarak veya engelleyerekçözülebilecek bir sorun da değildir. Ama bu sorunakarşı tedbir almak her zaman mümkündür. Bu makale,yukarıda betimlenen tehdit ve sorun ile baş etmede,tedbir mahiyetinde, ahlaki kurallar dikkate alınarakfıkhî bir bakış açısıyla iletişim ilkelerini tespit etmeyiamaçlamaktadır. Amaca hizmet eder düşüncesiylemakaleye kadim zamanlarda kullanılan iletişimaraçlarının tarihçesi ve yaygın ahlak ilkeleri araştırılarakbaşlanmıştır.

We live in the age of communication. This age is the digital information age where news and information are instantly transmitted from one place to another through modern communication tools. Rapid transmission of information also makes it difficult to go through the necessary control processes. This situation results pollution in the contamination and the human beings who are relevant ones. In additon to this, being the people who want to use communication tools as weapons makes the societies helpless and vulnerable especially against internet and social medias. This situation poses a threat to the legal and social texts of the societies, and also emerges as a problem that destroys the moral and cultural codes of individuals. This problem is not an issue that can be solved by banning or blocking fast communication tools like internet and social media. This article aims to identify the principles of communication with a fiqh perspective, in terms of precautionary measures, in dealing with the threat and problem described above. With the idea that it serves the purpose, the history of the communication tools used in ancient times and the common moral principles were put at the beginning of the article.
THE COMMUNICATION PRINCIPLES IN THE BASE OF FIQH AND THE MORAL AXIS