Günümüz sanat eğitiminde kolajın imgeyle ilişkisi : kavramsal bir uygulama - Bozkurt, Deniz (My University, 2025)
Günümüz sanat eğitiminde kolajın imgeyle ilişkisi : kavramsal bir uygulama Görsel sanatlar eğitimi, yalnızca teknik becerilerin değil; düşünsel, kavramsal ve disiplinlerarası bakış açılarının da gelişmesini hedefleyen çok yönlü bir alandır. Bu bağlamda kolaj, farklı disiplinlerden gelen imgeleri bir araya getirerek çok katmanlı düşünme biçimlerini desteklemesiyle dikkat çekmektedir. Ancak eğitim ortamlarında bu yöntemin çoğunlukla biçimsel yönüyle ele alındığı, kavramsal potansiyelinin yeterince değerlendirilmediği gözlemlenmektedir. Bu araştırmada, kolajın düşünsel bir üretim alanı olarak yeniden yapılandırılmasını hedefleyen Kolaj Temelli Disiplinlerarası İmge Üretme Metodu geliştirilmiş ve görsel sanatlar öğretmenliği lisans öğrencileriyle uygulanmıştır. Araştırmanın amacı, geliştirilen bu metodun öğrencilerin disiplinlerarası düşünme, kavramsal imge üretimi ve yaratıcı ifade becerileri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırma, eylem araştırması desenine göre yapılandırılmış ve Marmara Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği programından gönüllü dört öğrenciyle sekiz haftalık bir uygulama sürecinde yürütülmüştür. Veri toplama araçları arasında öğrenci günlükleri, gönüllü katılımcıyı tanıma formları, bireysel görüşmeler, ses kayıtları, ürün değerlendirme formları, fotoğraflar ve ders video kayıtları yer almaktadır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlemiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin kolajı yalnızca teknik bir yöntem değil, düşünsel bir strateji olarak kavradıklarını; imge, boşluk, zaman gibi kavramlarla derinleşerek disiplinlerarası bağlamlar kurduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca öğrencilerin araştırma haritası gibi araçlarla düşünsel derinlik kazandıkları, kavramsal sınırlamaları zorlayıcı ancak geliştirici buldukları, dijital medyumları aktif biçimde kullandıkları ve hazır imgeleri dönüştürerek özgün yapıtlar kurdukları belirlenmiştir. Uzman değerlendirmeleri de, öğrencilerin özellikle konu seçimi ve yaratıcılık ölçütlerinde anlamlı düzeyde gelişim gösterdiğini desteklemiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kolajın sanatsal üretimde görsel bir teknik değil olmasının yanında, aynı zamanda disiplinlerarası düşünmeyi besleyen kavramsal bir öğrenme aracı olarak etkin biçimde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda geliştirilen yöntem, sanat eğitiminde yaratıcı ve düşünsel temelli üretim süreçlerini destekleyici bir model olarak değerlendirilebilir.

The relationship between collage and image in today's art education : a conceptual application Visual arts education is a multifaceted field that aims not only to develop technical skills, but also to foster intellectual, conceptual, and interdisciplinary perspectives. In this context, collage stands out as a method that supports multilayered thinking by combining images from different disciplines. However, it has been observed that in educational environments, collage is often treated in a formal sense, and its conceptual potential is underutilized. This study aims to reconstruct collage as a space of intellectual production and presents the development and application of the Collage-Based Interdisciplinary Image Production Method with undergraduate students in art education. The purpose of this research is to evaluate the impact of the developed method on students’ abilities in interdisciplinary thinking, conceptual image-making, and creative expression. Designed as an action research study, the project was conducted over eight weeks with four volunteer students from Marmara University’s Art Teacher Education program. Data were collected through student diaries, individual interviews, audio recordings, artwork evaluation forms, and classroom video documentation. The data were analyzed using descriptive analysis techniques. The findings reveal that students approached collage not merely as a technical method, but as a strategy for conceptual production. They established interdisciplinary connections by deepening their engagement with concepts such as image, space, and time. Students gained intellectual depth through tools such as concept maps, and although they found conceptual constraints challenging, they reported them as ultimately enriching. They also actively used digital media and transformed found imagery to construct original compositions. Expert evaluations confirmed that students demonstrated significant improvement particularly in theme selection and creativity criteria. In conclusion, this study suggests that, in addition to being a visual technique in artistic production, collage can be effectively used in art education as a conceptual tool that fosters interdisciplinary thinking. The method developed through this research offers a supportive model for creative and idea-driven artistic production processes.
The relationship between collage and image in today's art education : a conceptual application
Keywords: action research; araştırma haritası Artistic creativity; Art; art education; art pedagogy; collage; conceptual image; Creative ability in art; Çizim; disiplinlerarasılık; Drawing; eylem araştırması; interdisciplinarity; kavramsal imge; kolaj; learning processes; mental collage; Öğrenim ve öğretim; öğrenme süreçleri; Painting; research map; Resim; Sanat; sanat eğitimi; sanat pedagojisi; Sanatsal yaratıcılık; Study and teaching; Yaratıcılık yeteneği, Sanatta; zihinsel kolaj