Bazı yeni hidrazit-hidrazonlar ve bunlardan türetilen sübstitüe 1,3,4-oksadiazol türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi - Akdağ, Kadriye (My University, 2016)
Bazı Yeni Hidrazit-Hidrazonlar ve Bunlardan Türetilen Sübstitüe 1,3,4-Oksadiazol Türevlerinin Sentezi ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi Amaç: Hidrazonlar organik moleküllerin önemli sınıflarından birini oluşturan, CO-NH-N=CH- farmakofor grubu içermekte ve antiinflamatuar, antifungal, antimikrobiyal, antitüberküler ve antikanser aktivite gibi çeşitili aktivite göstermektedirler. Bu tez çalışmasında bir seri hidrazit-hidrazon türevi bileşikler ve bu bileşiklerin siklizasyonu sonucunda elde edilen 1,3,4-oksadiazolin bileşiklerin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hidrazon bileşikleri hidrazit ve çeşitli aldehit/ ketonların etanollü ortamda reflüks edilmesi sonucunda sentezlenmektedir. Bu çalışmada 4-kloro-2-metiltiyopirimidin-5-karbohidrazitten hareketle bir seri yeni hidrazonlar ve bu hidrazonların asetik anhidritli ortamda siklizasyonu sonucunda 2,3-dihidro-3-asetil-1,3,4-oksadiazol bileşikleri sentezlenmiştir. Hidrazon türevlerinin analjezik etkileri Sıcak Zemin (Hot plate) Testi yöntemiyle, antiinflamatuar etkileri de LOX inhibisyonu testi kullanılarak tayin edilmiştir. Bulgular: Analjezik Aktivitesi test edilen bileşikler içerisinde 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f ve 2m’de herhangi bir analjezik etki tespit edilememiştir. 2g, 2h, 2k, 2l, 2n, 2o, 2ö ve 2p, 2r ve 2s’nin kontrol grubu ile kıyaslandığında 20. dakikada başlayan analjezik etkinliği 150. dakikaya kadar devam etmiş ve bu artış istatistiksel olarak anlamlılık göstermiştir. Prototip olarak seçilen bileşiklerin antiinflamatuvar aktiviteleri sonucunda en yüksek inhibisyon % 66.30 ile 2s maddesinde görülmüştür. Bileşik 2a, 2c, 2l ve 2m ‘de ise % 45.11- 15.11 arasında değişen değerlerde inhibisyon göster-mişlerdir. Sonuç: Aktivite çalışmaları göstermiştir ki sentezlenen 2s maddesin hem analjezik hem de antiinflamatuar aktivitesi olduğu tespit edilmiştir. drazit, Hidrazon, 1,3,4-oksadiazol, analjezik, antiinflamatuar aktivite.

Synthesize of New Hydrazide-Hydrazone and Substituted 1,3,4-Oxadiazole Compunds and Screening Biological Activities Aim: Hydrazones, one of the important classes of organic molecules, has –CO-NH-N=CH- farmacofor group which provides antiinflamatuar, antifungal, antimicrobial, antitubercular, anticancer and etc.. In this study, aimed to investigate hydrazide-hydrazone and their corresponding cylization product 1,3,4-oxadiazol. Materials and methods: Hydrazone compounds are obtained by the reflux of hydrazide and various aldehydes/ ketones in ethanol medium. using various catalysts. In the present study, new hydrazone and 2,3-dihidro-1,3,4-oxadiazole derivatives are synthesized by reacting the 4-chloro-2-thiomethylpyrimidine-5-carbohydrazide with substituted aromatic aldehydes and then hydrazone compounds are cyclized by using acetic anhydride. Novel compounds are characterized by IR, 1H-NMR, 13C-NMR and MS and elemental analysis. Analgesic effect of hydrazone compounds were investigated on Hot-Plate test and antiinflamatuar effect was measured by LOX inhibition. Results: According to analgesic activity, 2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f and 2m do not show any analgesic activity. When 2g, 2h, 2l, 2n, 2o, 2ö, 2p, 2r and 2s compounds are compared to control group, their analgesic affect was started on 20 minutes and continued until 150. minutes and the increase was significant as statistically.Some of hydrazone compounds was selected as protype to evaluate antiinflamatuar activity. As result of antiinflamatuar activity, the maximum inhibition was detected 66.30 % for 2s compound. Inhibitions of 2a, 2c, 2l, 2m were observed as % 45.11- 15.11. Discussion: According to activities results, 2s compound shows analgesic activty and antiinflamatuar activity. Hydrazide, Hydrazone, 1,3,4-oxadiazole, antiinflamatuar, analgesic activity.
Keywords: Kimya, Farmasötik