Rize ili kırsal ahşap konut yapılarının mekan kurgusu - Büyüksofuoğlu, Ahmet (My University, 2019)
Bu çalışmada, Rize ili kırsal ahşap konut yapıların mekan kurgusu başlığı altında Rize ilindeki konutların konumları, yapı malzemeleri, yapı sistemleri ve elemanları, plan tipleri, mekan kurguları ele alınmaya çalışılmıştır.Altı bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümü giriş bölümü olup ikinci bölümde Anadolu geleneksel Türk evinin tanımı ve tarihsel gelişim süreci hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde bölgelerin kırsal mimari yapıları plan tipleri ve mekan kurgusu açısından değerlendirilmiş, Dördüncü bölümde ise Rize ilinin tarihi, coğrafyası, ekonomisi ve sosyal yapısına değinilmiştir. Beşinci bölümde Rize geleneksel ahşap konut yapım sistemleri ve özellikleri konut ve çevresi, yöresel konuttaki plan tipleri, yapı malzemeleri, yapım teknikleri, yapı elemanları olarak ayrı ayrı incelenmiştir. Altıncı bölümde Rize bölgesinde belirlenen iki adet geleneksel kırsal ahşap yapı örneği seçilmiş ve bu yapıların mekan kurgularının analizi yapılmıştır.Bu çalışmanın sonuç kısmında ise, incelenen Rize geleneksel kırsal mimarisi hakkında yapılan araştırmalar ve elde edilen veriler yorumlanmıştır.

In this study, the locations, building materials, building systems and elements, plan types, space setup of the houses in Rize province were examined under the title of Space setup of wooden rural dewellings in Rize.In this six chapter study, first chapter is introductory, the second chapter contains information about the definition of the Anatolian traditional Turkish house and its historical development process. In the third section, the rural architectural structures of the regions were evaluated in terms of plan types and venue setups and in the fourth chapter we referred to the historical, geographical, economical and social structure of Rize province.In the fifth chapter, Rize traditional wooden house construction systems and their properties were examined separately as housing types, plan types in rural dwelling, building materials, construction techniques and building elements. In the sixth chapter, two different examples of traditional rural wooden buildings identified in the Rize region were selected and the space setups of these buildings were analyzed.In the conclusion part of the study, all the research and data we obtained about the traditional rural architecture of Rize were interpreted.
Keywords: Architecture, Domestic; Doğu Karadeniz; Eastern Black Sea; Fine arts education; Geleneksel Konut Mimarisi; Güzel sanatlar eğitimi; İç Mimarlık; Kırsal Mimari; Mekan Kurgusu Interior Architecture; Mimari, Konut; Rize; Rize (Turkey); Rize (Türkiye); Rural Architecture; Traditional Residential Architecture; Turkish House; Türk Evi