Start-up’larda ve kurumsal firmalarda kurumsal girişimcilik ve çalışan girişimciliği üzerine bir araştırma - Üzenç, Gürol (My University, 2018)
Bu çalışma; kurumsal girişimcilik alanında yapılmış nicel bir araştırma ve model testidir. Kurumsal girişimcilik, yeni ürün, hizmet ve faaliyetlerin yanı sıra yeni rekabetçi duruşlar ve bağımsız girişimler yaratarak mevcut bir işletmenin stratejik yenilenmesi ve geliştirilmesi sürecidir. Çalışanların ve yöneticilerin, yaratıcılık ve inisiyatif ruhunu güçlendiren bu sürecin performansı, böylesi saklı kalmış girişimci potansiyelin ortaya çıkması için uygun koşullar yaratma kapasitesine bağlıdır. Katılımcı yenilik modelleri ve kolektif aklın geliştirilmesi, kurumsal girişimciliği sağlayacak faktörler üzerine araştırma yürütmek için yeni bilgiler sunmaktadır. Özellikle şirketler için kolektif kurumsal girişimcilik sürecinin başarıyla beslenip yürütülebileceği koşulları ve bunların şirket performansına etkisini incelemek faydalı olacaktır. Kuruluşlardaki girişimcilik süreçleri daha kapsayıcı ve katılımcı formlara doğru gelişmektedir. Kurumsal girişimcilik, kolektif akıl ve kurumsal fonlama kavramlarına dayanan “çalışan girişimciliği” kavramı, organizasyon içindeki dağınık zekayı ve yaratıcılığı kullanarak yeni ürün meydana getiren etkili girişimci faaliyetler başlatması ve geliştirmesi için yapılandırılmış sistematik bir süreç olarak tanımlanabilir. Çalışan bireylerle ve örgütle ilgili unsurları ve koşulları içerir.Böyle bir düşünceyle bu tez, çevresel koşullar, çalışan girişimciliği ve kurumsal girişimciliğin şirket performansı üzerindeki etkisini girişimci ekosistemini de dâhil edip yerelleştirerek ortaya bir analiz ve sonuç koymayı hedeflemektedir. Bu araştırmada odaklanılan konu; çevresel koşulların, çalışan girişimciliğinin ve kurumsal girişimciliğin şirket performansına etkisidir. Bu araştırma, yerli yazında çalışan girişimciliği faktörü alanında yapılmış̧ ilk çalışmalardan biridir. Araştırma sonucunda ortaya konulan bulguların ve modelin kurumsal girişimcilik yazınına katkıda bulunması hedeflenmektedir.

This thesis is a quantitative research and a model test, which is made in the field of corporate entrepreneurship. Corporate entrepreneurship is the period of strategic renewal and development of a current business by creating new products, services and activities as well as new competitive stances and independent attempts. The performance of this process, which is strengthening the spirit of creativity and initiative of employees and managers, depends on the capacity of bringing into view the enterprising potential, which stays hidden until this very day. The development of the participant innovation models and the collective intelligence provides new information to conduct a research on the factors that will provide the corporate entrepreneurship. Especially, it will be useful for companies to examine the conditions, under which the “collective” corporate entrepreneurship process can be successfully led and their impact on companies’ performance.Entrepreneurial processes in corporations are developing towards more inclusionary and participatory forms. The concept of “crowd venturing” based on the concepts of corporate entrepreneurship, collective mind and corporate funding, can be described as a systematic process that structured for initiating and developing effective entrepreneurial activities that bring new product to market by using disorganized intelligence and creativity within the organization. It also includes the elements and conditions related to employees and the organization.To this end, this thesis aims to produce an analysis and conclusion about the impact of corporate entrepreneurship, crowd venturing and environmental conditions on organizational performance by using entrepreneurial ecosystem. The main focus of this research is the impact of environmental conditions, crowd venturing and corporate entrepreneurship on the organizational performance.This research is one of the first studies about the crowd venturing in the domestic borders. It is aimed to contribute to the local sources about corporate entrepreneurship by using the materials and models revealed in this research.
Keywords: Business planning; Career changes; Creative ability in business; Crowdventureing; Çalışan Girişimciliği; Çevresel Koşullar; Entrepreneurship; Environmental Conditions; Girişimcilik; İşletme planlaması; Kariyer değişiklikleri; Kurumsal Girişimcilik; Management; New business enterprises; Organizational Performance; Şirket Performansı Corporate Entrepreneurship; Yaratıcılık yeteneği, İşletmelerde; Yeni ticari teşebbüsler; Yönetim