Kronik hemodiyaliz hastalarında bnt162b2 ve coronavac’a karşı hümoral yanıt: çok merkezli prospektif kohort çalışması - TUĞLULAR, ZÜBEYDE SERHAN; TUĞCU, MURAT (My University, 2022)
Giriş: Kronik hemodiyaliz (HD) hastalarında SARS-CoV-2 için geliştirilmiş olan inaktif aşılara dair veriler hala sınırlıdır. Bu çalışmada, kronik HD hastalarında CoronaVac’ın uyardığı hümoral yanıtları BNT162b2 ile kıyaslayarak araştırmayı amaçladık. Yöntemler: COVID-19 geçirmemiş ve BNT162b2 veya CoronaVac ile aşılanmayı planlayan erişkin kronik HD hastaları bu çok merkezli prospektif kohorta dahil edildi. Katılımcılardan aşılanmadan önce ve 2 doz aşıdan 1 ile 3 ay sonra serum örnekleri alındı. Virüsün reseptör bağlayıcı bölgesine karşı gelişen anti-SARS-CoV-2 IgG antikorları ölçüldü ve ≥50 AU/ml pozitif kabul edildi. Aşılanmaya rağmen yaşanan COVID-19 enfeksiyonları ve aşıdan sonra gelişen advers olaylar kaydedildi. Bulgular: Doksan iki hasta çalışmaya dahil edildi ve 68’i (% 73.9) başlangıçta seronegatifti. BNT162b2 ve CoronaVac sırasıyla 38 (% 55.9) ve 30 (% 44.1) hastaya uygulandı, bu iki grubun başlangıçtaki özellikleri genel olarak benzerdi (Tablo 1). Birinci ayda seropozitiflik oranı BNT162b2 grubunda % 93.1 iken CoronaVac grubunda % 88’di (p=0.519), antikor seviyeleri ise BNT162b2 grubunda daha yüksekti (p<0.001). Üçüncü ayda seropozitiflik oranı (% 96.4 ile % 78.3, p=0.045) ve antikor seviyeleri (p=0.001) BNT162b2 grubunda CoronaVac’a kıyasla daha yüksek bulundu (Tablo 2). Beş hasta (% 7.4) aşılanmaya rağmen COVID-19 yaşadı ancak hepsi sekelsiz iyileşti. Advers olaylar BNT162b2 ile daha sık görüldü, fakat tamamı hafif seyirliydi. Çoklu lineer regresyon modeli sadece aşı seçiminin (BNT162b2) hümoral yanıtla ilişkili olduğunu gösterdi (β=0.272, p=0.038). Başlangıçta seropozitif olan hastalar (n=24) tüm ölçüm noktalarında daha yüksek antikor seviyelerine sahipti. Sonuç: BNT162b2 ve CoronaVac naif kronik HD hastalarında hümoral yanıtları uyarmaktadır, ancak bu yanıtlar BNT162b2 ile daha güçlü ve uzun ömürlüdür. Her iki aşı da başlangıçta seropozitif olan hastalarda yüksek antikor seviyelerini sağlamaktadır (Bu çalışma Bezmialem Vakıf Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası: 20210613)
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; İç Hastalıkları; Nefroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Internal Diseases; Nephrology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Üroloji; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Urology; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; aşı; COVID-19; hemodiyaliz; SARS-CoV-2.