Türkiye’de yerel yönetimler akıllı şehirler için ne kadar hazır?: politika belgeleri üzerinden bir inceleme - AKPINAR, AYDIN (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de akıllı şehir algısını ve vizyonunu hem merkezi yönetimin hem de yerel yönetimlerin kurum içi örgütlenmeleri ve politika belgeleri üzerinden analiz etmektir. Çalışmada 30 büyükşehir belediyesinin kurum içi örgütlenmeleri ve güncel stratejik planları yanı sıra akıllı şehirleşme politikalarında, örgütlenmede koordinasyon ve politika belgelerinde referans oluşturan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve üst politika belgeleri incelenmiştir. Sosyal bilimlerin nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizinin uygulandığı bu çalışmada yerel yönetimlerin stratejik planları akıllı ekonomi, akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı insanlar, akıllı yaşam ve akıllı yönetişim boyutları ile karşılaştırma bir şekilde değerlendirilmiştir. Bir nitel veri analizi yazılımı olan NVivo programı üzerinden oluşturulan ‘kelime ağaçları’ ile yerel yönetimlerin planlarında akıllı, teknoloji(k) ve dijital kelimelerinin hangi bağlamda ve frekansta kullandıkları analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan analizler ve elde edilen bulgularla yerel yönetimlerin akıllı şehir stratejilerinin belirlenmesinde üst politika belgelerinin etkili olduğu ve buna bağlı olarak akıllı hareketlilik alanında neredeyse tüm yerel yönetimlerin bir stratejisi olduğu belirlenmiştir. Akıllı ekonomi ve akıllı yönetişim alanları ise yerel yönetimler planlarında en az ele alınan konular olmuştur.

This study aims to analyze the smart city perception and vision in Turkey through the in-house organizations and policy documents of both central and local governments. In the study, in-house organizations and current strategic plans of 30 metropolitan municipalities were examined, as well as the institutions and upper policy documents affiliated to the Presidency, which constitute a reference in coordination and policy documents in the organization in smart city policies. In the study, the strategic plans of local governments are evaluated in a way that compares with the dimensions of the smart economy, smart transportation, smart environment, smart people, smart life, and smart governance in which content analysis, one of the qualitative research methods of social sciences, was applied. With the 'word trees' created through the NVivo program, a qualitative data analysis software, the context, and frequency of use of the words smart, technology, and digital in the plans of local governments were analyzed. With the analyzes made and the findings obtained in the study, it has been determined that the upper policy documents are effective in determining the smart city strategies of local governments, and accordingly, almost all local governments have a strategy in the field of smart mobility. The areas of smart economy and smart management were the least discussed in local government plans.
How prepared are local governments for smart cities in turkey?: a review of policy documents
Keywords: Akıllı Şehirler; Yerel Yönetimler; Stratejik Plan; Dijital Dönüşüm; Akıllı Belediyecilik; Smart Cities; Local Governments; Strategic Plan; Digital Transformation; Smart Municipality