Türkiye’de küçülerek büyüme stratejisinin avantaj ve dezavantajlarını incelemeye yönelik bir örnek olay çalışması - Kocaoğlu, Hüseyin Egemen (My University, 2010)
21. Yüzyılda yaşanan küreselleşme hareketleri ve teknolojik yenilikler gibi bazı unsurlar işletmelerin stratejilerinde değişiklik yaratmıştır. 1980’lerde vurgulanan büyük güzeldir ve büyümek caziptir gibi söylemler günümüz küresel pazarında anlamını yitirmiştir. Rekabetin ulusal ölçekten uluslar arası boyuta taşındığı rekabet piyasasında işletmelerin pazar alanları daralmıştır. Üreticinin çok ve pazarın sınırlı olduğu günümüz piyasalarında müşterilerinde istekleri değişikliğe uğramıştır. Bu noktada işletmeler müşteri tatminin maksimize etmenin yanı sıra rekabet piyasasında rakiplerinin bir adım önüne geçecek stratejilerinin belirlemek zorundadırlar. Bu çalışmada örgüt yapılarında küçülme gerçekleştiren şirketlerin rekabet ortamındaki avantaj ve dezavantajları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, rekabet kavramının tanımı ve küreselleşme ile birlikte rekabetin boyutları incelenmekte, işletmelerin uygulayacağı rekabet stratejilerinin tanımları ve bu stratejilerin doymuş ve gelişmekte olan pazarlara göre çeşitlendirilmesi ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, büyüme kavramı ve nedenleri açıklanmaktadır. Ayrıca büyüme stratejileri ve çeşitleri, büyüme stratejilerinin işletmeye getirdiği yarar ve zararlar ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, küçülme kavramı ve nedenleri açıklanırken, küçülme kavramı ile ilişkili benzer kavramlar ele alınmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise küçülerek büyüme stratejisinin kapsamı, küçülerek büyüme stratejisinin benzer kavramlarla ilişkileri ve küçülerek büyüme stratejisinin avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Çalışmanın beşinci ve son bölümünde ise, temizlik faaliyetinde dış kaynaklardan yararlanan Cinebonus sinemaları incelenerek örnek olay çalışması yapılmış, yapılan uygulamanın sağladığı avantaj ve dezavantajlar incelenmiştir.

Globalization and technological developments occurred during the 21. century have affected the strategies of the companies. Expressions highlighted during 1980s such as “ becoming the biggest is excellent” has lost its importance in today’s global market. In addition to that the market areas of the companies have been shrunk due to the recent changes affecting the dimensions of the competition. Customer’s preferences have been affected because of the number of manufacturers in today's market and the market shrinkage. At this point, the companies have to maximize the customers’ satisfaction; on top of that, they have to determine their strategies in order to move ahead of the others. In this study, we would like to explain the advantage and the disadvantages of the companies which have reduced their organizational structures. In the first section, the definition of competition and the extent of competition are being examined. Competitive strategies and business application of these strategies have been analyzed. In the second part of the study, the growth concept and the reasons thereof have been examined. The types of growth strategies and the advantages and disadvantages of the growth strategy have been reviewed. In the third part of the study, the decrease concept and reasons thereof has been explained and furthermore other concepts in relation to decrease concept have been reviewed. In the fourth section of the study, the extents of the growth strategy by way of shrinking and the advantages and disadvantages thereof have been examined. In the last part of the study, Cinebonus cinema facilities which are outsourcing its cleaning services have been reviewed as a case study.
Keywords: Büyüme Statejileri_İşletmeler; Persone Yönetimi; Rekabet_İşletmeler; Yönetim ve Organizasyon