Üçüncü kişiler ile çocuk arasındaki kişisel ilişki - Karahan, Semanur (My University, 2019)
Ana baba ile çocuk arasındaki kişisel ilişki 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK)md.182’de ana babanın boşanma ve ayrılık durumuna özgü olarak düzenlenmiştir. Ancak gerekana baba yönünden gerekse de ana baba dışında çocuğun hısımları ya da diğer kişilerbakımından kişisel ilişki TMK md.323-326 hükümleri arasında düzenlenmiştir. Kişisel ilişki,çeşitli sebeplerle velayet hakkını kaybeden veya çocuk kendisine bırakılmayan ana babanın yada olağanüstü hallerin varlığı durumunda çocuğun özellikle hısımları ya da diğer kişilerinçocukla aralarındaki duygusal ilişkilerini sürdürmesine imkan sağlar. Kişisel ilişki kurulmasınıistemek ana baba, üçüncü kişiler ve çocuk bakımından bir hak teşkil etmektedir. Kanun koyucuçocuğun menfaatini esas alarak çocukla yakınları arasındaki kişisel ilişkinin kurulmasını,düzenlenmesini ve sınırlandırılmasını düzenlemiştir. Mahkeme tarafından çocukla kişisel ilişkikurabilecekleri hüküm altına alınmadıkça üçüncü kişiler çocukla kişisel ilişki kurulmasınıisteme hakkına sahip değildir. Üçüncü kişilerin çocukla kişisel ilişki kurabileceklerine dairkanunda yer alan düzenleme istisnai bir düzenlemedir. Üçüncü kişiler ancak olağanüstü hallerinvarlığı durumunda çocuğun menfaati de gerektiriyorsa mahkemeden kişisel ilişki kurulmasınıisteme hakkına sahiptirler. Mahkeme kararı neticesinde çocukla kişisel ilişki kurulmasınıisteme hakkına sahip üçüncü kişiler bu haklarını mahkemenin belirlediği şekilde ve kanundaörnek olarak sayılan sınırlamalara uygun olarak kullanmak zorundadırlar. Aksi takdirde üçüncükişilerin kişisel ilişki kurma hakları reddedilebilecek ya da kendilerinden alınabilecektir.

The relation of parents and child has arranged in terms of divorced based on article 182in Civil Law. Yet, personal relation between parents and kids and juvenile’s cognates exceptparents has regulated rely on 323-326 in Civil Law. Personal relation on the one hand enablesmaintaining emotional relations between kids and parents who lost right of guardianshipbecause of some reasons meanwhile, it enables emotional relations with kid and particularlycognates and an others. Personal relation constitutes in terms of kid, parents and others.Personal relations between kids and his/ her relatives in reliance kid’s benefit has been arrangedby Legislator. Other people have not any right regarding personal relations with kid as long asthere is not court order. The regulation which can provide personal relation to others with kidis prerogative. Other people have a right to demand to make a relationships with kid if there areextraordinary situations and court decision and for the benefits of kid. Those people have toexercise this right in accordance with court decisions and legal limitations. Otherwise, right ofpersonal relations between other people and kids might be rejected or taken.
Keywords: benefits of kid; child; Civil procedure; çocuğun menfaati; çocuk; kişisel ilişki; Medeni yargılama; other people; personal relation; üçüncü kişiler