Riva deresinin bazı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesi - Karadeniz, Şengül (My University, 2007)
RİVA DERESİNİN BAZI, FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmada, Mart 2006-Şubat 2007 tarihleri arasında Riva Deresi’nden alınan aylık örneklerle derenin kimyasal özellikleri ve alglerin aylık değişimi ve gelişmeleri incelenmiştir. Toplanan kimyasal veriler ve alglerin tür sayısı ve yoğunluğu belirlenmiştir. Çalışma 1 yıl sürmüş ve bu süre içinde Riva Deresinde 12 kez örnekleme yapılmıştır. Su kalitesi parametrelerinden, çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, iletkenlik, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Biyolojik Oksijen İhtiyacı, amonyak azotu, nitrat azotu, fosfat, askıda katı madde ve toplam sertlik ölçülmüştür. Bunun sonucunda Riva Deresi’nde su kalite seviyesi IV (Çok Kirlenmiş) olarak belirlenmiştir. Riva Deresi’nde seçilen 4 istasyondan su örnekleri alınmış ve alg örnekleri toplanmıştır. Yaptığımız incelenmede alg toplulukları içinde, diyatomların tür sayısı ve hücre yoğunluğu olarak önemli bir rol oynadıkları görülmüştür. Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta ve Euglenophyta’ya ait toplam 101 takson tespit edilmiştir. Bunlardan Cyclotella ocellata, Melosira varians, Amphora ovalis, Cymbella affinis, Gomphonema intricatum, Navicula gracilis, Navicula radiosa, Nitzschia linearis, Nitzschia palea, Synedra ulna, Scenedesmus bijura, Scenedesmusecornis, Spirogyra sp, Closterium parvulum, Cryptomonas erosa, Cryptomonas ovata, Oscillatoria formosa ve Oscillatoria limosa baskın taksonlar olmuştur. Bu çalışmanın sonucunda Riva Deresi’nde ki kirliliğin tolere edilebilir sınırları aştığı tespit edilmiş ve bir an önce kirletici kaynaklara ilişkin gerekli önlemlerin alınması sonucuna varılmıştır.

DETERMINATION OF SOME PHYSICAL, CHEMICAL AND BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE RIVA STREAM In this study, chemical characteristics and monthly changes in the type and number of algae in Riva stream have been studied by examining monthly taken samples between March 2006 and February 2007. The relationship between the collected chemical data and changes in type and number of algae has been defined. This research has been continued for a year by taking 12 samples from Riva stream. The amount of dissolved oxygen, ammonia nitrogen, nitrate nitrogen, phosphate, pH, temparature, conductivity, chemical oxygen demand, biochemical oxygen demand, the amount of suspended solids and total hardness have been measured. The measurements show that Riva stream is highly polluted (IV degree). Algae samples have been collected water samples taken from four stations, on Riva stream. It has been observed that diatoms were the major group of algae present in terms of number and cell density in the algae communities. Total of 101 taxa, belonging to Bacillariophyta, Chlorophyta, Cyanophyta and Euglenophyta have been determined. Out of these 92, Cyclotella ocellata, Melosira varians, Amphora ovalis, Cymbella affinis, Gomphonema intricatum, Navicula gracilis, Navicula radiosa, Nitzschia linearis, Nitzschia palea, Synedra ulna, Scenedesmus bijura, Scenedesmusecornis, Spirogyra sp, Closterium parvulum, Cryptomonas erosa, Cryptomonas ovata, Oscillatoria formosa and Oscillatoria limosa have been observed as the dominant types. It is concluded that the pollution Riva stream has exceeded the tolerable limits and precautions should be taken against the polluting sources as soon as possible.
Keywords: Su Ürünleri