Türkiye’ de radyo ve televizyonda yayınlanan dramatik yapılı çocuk programlarının toplumsal ve pedagojik açıdan değerlendirilmesi - Aksoy, Ayşenur (My University, 2001)
Radyo ve televizyonda yayınlanan çocuk programlarını ele alırken öncelikle çocuk tiyatrosunun gelişimini irdelememiz gerekir. Bu üç faktörü, tiyatro,radyo ve televizyonda yayınlanan çocuk programlarını ortak bir noktada buluşturan; dramatik yapıdır. Bu nedenle drama nedir? sorusunu kendimize sorup onun tanımı ışığı radyo ve televizyonda yayınlanan çocuk programlarını inceleyeceğim. Dramatik kurgunun çocuğun kişiliğinin yapılanmasındaki etkilerini ve hayatı anlamlandırmasında nasıl bir rol oynadığını tezimde anlatacağım. Bunu yaparken yayınlanmış programları örnek olarak incelememiz konuyu detaylarıyla anlamamıza olanak sağlayacak. Ve dramatik yapının, çocuk programlarının vazgeçilmez,zorunlu bir öğesi olduğunu göreceğiz. Dramatik yapının çocuk üzerindeki etkisi, yapılan araştırmalar sonucunda genel kabul görmüş bir olgudur. Tezimin çıkış noktasıda dramatik yapı etkeninedayanmaktadır. Bu etken çocuğun ileriki yaşamını biçimlendirecek önemli bir olgu olması dolayısıyla tiyatroda,radyo ve televizyonda nasıl kullanıldığı ya da kullanılması gerektiği de önemli bir sorundur. Çünkü,radyo ve özellikle televizyon artık insanları çok kolay etkisi altına alabilen bir güçtür.Bu gücü olumlu yönde kullanabilecek ve yönlendirebilecek olanlarda program yapımcılarıdır. Dolayısıyla bu gücün yetkin kişilerce kullanımı, çocuğun en doğru ve olumlu yönde gelişmesini ve reel yaşama uyumlanmasını kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır.

It is better to identify the development of child theater essentially while examining the child programs held on radio and television. It is the dramatic structure that gathers these three common factors, child programs held on theater, radio and television. For this reason, the question of what is drama? will be asked and in the light of the answers found the child programs held on radio and television will be examined. The effects of dramatic fancy on the development of child personality and how this dramatic fancy shapes and makes the life meaningful will be studied in the Thesis. During the thesis, to examine the postproductions as examples will not only be beneficial but also make us to understand the subject in details. And we will see that the dramatic structure is the major component of child programs. The effect of dramatic structure on children has become the common sense as a result of research held on this field. The rising point of the thesis depends on the dramatic structure factor. Since this factor has important effects on the future life of children, the use of this factor on theater, radio and television programs constitutes a major problem. Because, radio and especially television programs are powerful concepts that can easily affect people. Those who can use and direct this power in positive ways are the program producers. As a result, the use of this power by authorized people will provide the development of child in a better way and make the accordance of child to real life in an easier and faster manner.
Keywords: Çocuklar-televizyon; Gösteri sanatları; Televizyon; Televizyon Programları Çocuklar Için; Televizyon-Çocuklara Etkisi; Topluluk önünde gösteriler