Characterization of ceramic nanocomposites and metal composites under dry friction conditions - Aktan, Mehmet Erhan (My University, 2009)
ALTERNATİF KURU SÜRTÜNME KOŞULLARINDA SERAMİK NANOKOMPOZİTLER VE METAL KOMPOZİTLERİN KARAKTERİZASYONU Endüstride makinelerin birçok parçaları, sürekli ve ciddi bir aşınmaya maruz kalmaktadır. Bu malzeme kaybından doğan toplam üretim maliyetinin artışı, günümüzde halen daha önüne geçilmesi için çaba sarf edilen en önemli problemlerden bir tanesidir. Bu tez çalışması, karbon-nanotüp - Fe/ Cr - Al2O3 kompozitleri ve katı halde olan WS2 ve hekzagonal BN yağlayıcıları içeren metal kompozitleri, normal koşullar altında (oda sıcaklığı ve basıncı) kuru sürtünmeye maruz bırakılarak gerçekleştirildi. Yapılan deneylere göre, sürtünme parametreleri (sürtünme katsayısı, sürtünme mesafesi, Hertz basıncı, aşınma hacmi) hesaplandı. Sürtünen yüzey morfolojisini tetkik etmek için SEM mikroskopu kullanıldı. Ayrıca ek olarak, yüzey aşınma hacmini ölçmek için optik interferometriden yararlanıldı. Endüstriyel uygulamalardaki malzeme kaybını önlemek amacıyla geliştirilen, karbon-nanotüp - Fe/ Cr - Al2O3 kompozitleri ve katı halde olan WS2 ve hekzagonal BN yağlayıcıları içeren metal kompozitleri ile yapılan deneyler neticesinde, amaç doğrultusunda olumlu yönde sonuçlar elde edilmiştir.

CHARACTERIZATION OF CERAMIC NANOCOMPOSITES AND METAL COMPOSITES UNDER DRY FRICTION CONDITIONS Loss of the material, because of the wear processes, is one of the most important problems, which is increasing the cost of the final product, during the industrial machinery. As a result of this situation, the new kinds of materials are innovating to be used as industrial components. In this study, tribological results of the alumina nanocomposites with a nanometric metallic dispersive phase (Fe/ Cr) including carbon nanotubes (CNT) or not and the new metal matrix composites with solid WS2 and hexagonal BN lubricants were investigated under dry friction conditions at an ambient temperature/ pressure. According to the experiments, friction parameters (Friction coefficient, penetration depth, sliding distance, Hertzian pressure, wear volume) were calculated. To examine the friction surface morphology, SEM microscopy were utilized. And then, in order to measure surface wear volumes, optical interferometry were used. In conclusion, positive effects could be seen both on the alumina nanocomposites with a nanometric metallic dispersive phase (Fe/ Cr) including carbon nanotubes (CNT) or not and metal matrix composites with solid WS2 and hexagonal BN lubricants on the way of preventing material loss.
Keywords: Kompozit Malzemeler; Metalürji; Seramikler