6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu bağlamında işyerinde psikolojik taciz - Aslan, Zeynep Tuğba (My University, 2023)
Tezimizin ana konusu “6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Bağlamında İşyerinde Psikolojik Taciz”dir. Öncelikli olarak psikolojik taciz kavramının ne olduğu incelenecek ve herkesin maruz kalabileceği bir davranış biçimi olan işyerinde tacizin ayırt edici unsurlarının neler olduğu, işyerinde maruz kalınan her haksızlığın psikolojik taciz teşkil edip etmediği, psikolojik tacizin fizikzel saldırı, cinsel taciz gibi kavramlardan farkı ve psikolojik tacizin süreç içerisinde nasıl meydana geldiği ortaya konulacaktır. İşyerinde psikolojik taciz kavramını kapsamlı bir şekilde nitelendirebilmek adına taraflarının kimlerden oluştuğu, nedenleri irdelenecektir. Tezimizin ana konusunu oluşturan 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu bağlamında işyerinde psikolojik taciz kavramı ise münhasıran inceleme konusu yapılacaktır. 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlık Kurumu Kanunu “işyerinde yıldırma” ve “taciz” ifadelerine yer vermiş ve böylece hukukumuzda ilk defa işyerinde yıldırma kavramı yasal bir düzenlemeye kavuşmuştur. Bu bağlamda 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununun amacı ve kapsamı, hukukumuzda daha önce tanımlanmamış olan “işyerinde yıldırma” ve “taciz” kavramlarına nasıl açıklık getirdiği ve işyerinde yıldırma davranışı ile psikolojik taciz davranışı arasındaki ilişki detaylıca açıklanacaktır. Ayrıca 6701 Sayılı kanun ile kurulan idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğine haiz Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun görevlerinin ne olduğu, kurumun işyerinde psikolojik taciz ile mücadele mekanizmalarının neler olduğu, Kuruma başvuru usulünün nasıl gerçekleştiği, Kuruma başvuru halinde ihlal incelemesinin ne şekilde yapılacağı, ispat yüküne ilişkin düzenlemeler, ihlal halinde Kurumun uygulayacabileceği müeyyidelerin neler olduğu detaylı bir biçimde incelenecektir. Bunun yanı sıra Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun, işyerinde psikolojik tacize yönelik bakış açısının ortaya somut olarak konulabilmesi adına Kurulun işyerinde psikolojik taciz ile sınırlı kalmak üzere bu konudaki kararları kapsamlı bir şekilde inceleme konusu yapılacaktır. İşyerinde psikolojik taciz kavramı daha önce çalışma konusu yapılmıştır. Bizim çalışmamızda ise diğer çalışmalardan farklı olarak işyerinde psikolojik taciz kavramını 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu çerçevesinde ele alınacaktır.

The main subject of our thesis is “Mobbing in the Workplace in the Context of the Turkish Human Rights and Equality Institution Law No. 6701”. Firstly, the concept of mobbing will be examined and what are the distinguishing elements of harassment in the workplace, which is a form of behavior that everyone can be subjected to without discrimination in all workplaces, such as age, gender, experience, physical assault of mobbing, whether or not every injustice exposed at work constitutes mobbing, the difference between concepts such as sexual harassment and how psychological abuse occurs within the process will be revealed. In order to be able to characterize the concept of psychological harassment in the workplace in a comprehensive way, who the parties are and the reasons will be examined. In the context of the Turkish Human Rights and Equality Institution Law No. 6701, which is the main subject of our thesis, the concept of mobbing in the workplace will be examined exclusively. The Turkish Human Rights and Equality Institution Law No. 6701 included the expressions intimidation in the workplace and harassment and thus, for the first time in our law, the concept of mobbing in the workplace gained legal regulation. In this context, the purpose and scope of Law No. 6701 on the Human Rights and Equality Institution of Turkey, how it clarifies the concepts of intimidation in the workplace and harassment, which have not been defined before in our law, and the relationship between mobbing behavior and mobbing behavior in the workplace will be explained in detail. In addition, what are the duties of the Human Rights and Equality Institution of Turkey, which is a public legal entity with administrative and financial autonomy established by Law No. 6701, what are the mechanisms of the institution to combat mobbing in the workplace, how the application procedure to the Institution is carried out, how the violation investigation will be carried out in case of application to the Institution, The regulations regarding the burden of proof and the sanctions that the Institution can impose in case of violation will be examined in detail. In addition, in order to present the perspective of the Turkish Human Rights and Equality Institution on mobbing in the workplace, the Board's decisions on this subject will be examined in a comprehensive manner, limited to mobbing in the workplace. The concept of mobbing in the workplace has been the subject of study before. In our study, unlike other studies, the concept of mobbing in the workplace will be discussed within the framework of the Turkish Human Rights and Equality Institution Law No. 6701.
Mobbing in the workplace in the under of the Turkish Human Rights and Equality Institution Law No. 6701
Keywords: 6701 Sayılı Kanun Mobbing; Bullying in the workplace; İş hukuku; Labor laws and legislation; Mobbing; Psikolojik taciz; Turkey; Türkiye; Yıldırma, İş yerinde