Şarkiyatçı Arthur Jeffery ve Kur’an çalışmalarının değerlendirilmesi - Küçükaşçı, Mustafa (My University, 2002)
Son asırlarda Batılı araştırmacılar, İslam dini ve Kur'an hakkında çok sayıda çalışmalar yapmışlardır. Oryantalist adı verilen bu araştırmacıların, özellikle Kur'an hakkında önemli iddiaları bulunmaktadır. Bu tezde, Kur'an üzerine çok sayıda çalışması bulunan oryantalist Arthur Jeffery'nin (1893-1959) çalışmaları tanıtılıp değerlendirilmiştir. Çalışma, bir Giriş, iki bölüm ve bir Sonuçtan oluşmaktadır. Giriş'te oryantalizm hakkında genel bilgi verilmiş ve oryantalizmin Kur'an çalışmalarının tarihi seyri, oryantalistlerin Kur'an'a yaklaşımları ve izledikleri metotlar ortaya konulmuştur. Birinci Bölümde, Arthur Jeffery'nin hayatı ve eserleri geniş bir açıdan ele alınmıştır. İkinci Bölüm, Arthur Jeffery'nin, Kur'an'ın mahiyeti, muhteva ve metin tarihi ile ilgili görüşlerinin tanıtılıp değerlendirilmesine ayrılmıştır. Sonuç kısmında bu çalışmada ulaşılan neticeler kısaca belirtilmiştir.
Keywords: Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Kur’an-ı Kerim_Tefsirler