Karakter Gelişim İndeksi'nin Türk Ergenlerdeki Psikometrik Özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı Karakter Gelişim İndeksi'ni (KGİ) Türkçe'ye uyarlamak ve ölçeğinpsikometrik özelliklerini incelemektir. Çalışma grubu 604 ortaöğretim öğrencisindenoluşmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizinde 11 boyutlu modelin kabul edilebilir uyum verdiğigörülmüştür. Ölçekteki maddelerin faktör yükleri .30 ile .80 arasında değişmektedir. Ölçeğiniç tutarlılık güvenirlik katsayısı .92 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin alt boyutlarının iç tutarlılıkgüvenirlik katsayıları .60 ile .83 arasında değişmektedir. Ölçeğin madde toplam puankorelasyon katsayılarının .22 ile .68 arasında değiştiği görülmüştür. Ölçüt bağıntılı geçerlikaçısından, İnsani Değerler Ölçeği alt ölçek puanları ile KGİ alt ölçek puanları arasındakikorelasyon katsayıları .30 ila .65 arasında değişmektedir. Araştırmanın sonuçları KarakterGelişim İndeksi'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenilirlik özelliklerinin kabul edilebilirdüzeyde olduğunu ve bilimsel araştırmalarda kullanılabileceğini ortaya koymuştur

The aim of this study was to examine the psychometric properties of Turkish version ofCharacter Growth Index. The sample of this study consisted of 604 high school students. Theresults of confirmatory factor analysis demonstrated that 11 factor model fitted the data well.Factor loadings ranged between .30 and .80. The internal consistency reliability coefficient ofthe scale was calculated as .92. The internal consistency reliability coefficient of thesubscales ranged between .60 and .83. The corrected item-total correlations ranged between.22 and .68. In terms of the criterion validity, the correlation coefficients calculated betweenthe Humanitarian Values Scale subscale scores and the CGI subscale scores ranged from .30to .65. These results revealed that Character Growth Index is a valid and reliable scale andcan be used in scientific studies
The Psychometric Properties of Character Growth Index in TurkishAdolescents
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları