Gamma knife ışın cerrahisi uygulanan sıçanlarda ozonun anjiogenez üzerine etkileri - Emon, Selin Tural (My University, 2019)
Amaç Gamma knife ışın cerrahisi günümüzde nöroşirürji uygulamalarında yerini almış bir yöntemdir. Bir çok beyin tümöründe ve fonksiyonel girişimlerde kullanılmaktadır. Ancak verilen tedavinin hedef nokta çevresindeki normal beyin parankimi üzerine de yıkıcı etkisi vardır. Vasküler permeabilitede artışa, vazodilatasyona, endotelial hücrelerde şişmeye neden olmaktadır. Bu çalışmada Gamma knife ışın cerrahisi uygulanan sıçanlarda ozonun radyoprotektif etkisinin olup olmadığı değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot Çalışmada toplam 24 adet Sprague-dawley cinsi 250-300 gr erkek sıçan kullanıldı. Denekler sekizer sıçan içeren 3 gruptan oluşmaktadır. Sıçanlar randomize alındı. Bir grup hiç Gamma knife’a maruz kalmadı (grup K). Diğer iki grup 50 Gy ile ışınlandı. Grup GKO' ya Gamma knife sonrası ozon tedavisi verildi. Grup GK ek tedavi almadı. Gamma knife uygulamasından 12 hafta sonra sıçanlar yüksek doz anestezik madde verilerek sakrifiye edildi, dokular değerlendirilmek üzere hazırlandı. Hematoksilen-Eozin boyama ile dokuda nekroz, vakuolizasyon, glial proliferasyon, vasküler proliferasyon varlığı değerlendirildi. İmmunohistokimyasal boyamalar ile de vasküler endotelial growth faktör (VEGF) ve ekstraselüler matriks metalloproteinaz indükleyicisi (EMMPRIN/ CD147) değerlendirildi. Bulgular Yapılan karşılaştırmalarda ozon alan grubun sadece glial dokuda VEGF ekspresyonunun ozon almayan gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede az olduğu tespit edildi (χ2=15.00, df=4, p=0.005bkontrol=ozon<nonozon).Yapılan eğilim analizlerinde, ozon alan grupta sağlıklılık verileri, yönsel olarak kontrol ile ozon almayan grup arasında yer aldığı tespit edildi. Sonuç Gamma knife sonrası ozon uygulanan sıçan beyin dokusunda VEGF ekspresyonunun daha az tespit edilmesi vasküler permeabilitenin daha az bozulması buna bağlı olarak da çevre dokuda daha az ödem gelişebileceğini düşündürmüştür.

Aim Today, Gamma knife radiosurgery plays an important role in neurosurgical procedures. Gamma knife radiosurgery has been using for many brain tumors and functional interventions. However, the Gamma knife treatment has the devastating impact on normal brain parenchyma surrounding the target point. It causes increased vascular permeability, vasodilatation, and endothelial cells swelling. As a result, we evaluated the radioprotective effects of ozone in rats undergoing Gamma knife radiation. Material and Method In this study a total of 24 Sprague-dawley 250-300 g male rats were used. The experiment consists of 3 groups which of each includes eight rats. Rats were taken randomized. Group K received any Gamma knife radiation. The other two groups received 50 Gy radiation. Group GKO were given ozone treatment after Gamma knife radiosurgery. Group GK did not receive any additional treatment. Twelve weeks after Gamma knife radiation, rats were sacrificed with high-dose anesthetic agents and the tissues were prepared for evaluation. Slides were evaluated for necrosis, vacuolization, glial proliferation, and vascular proliferation with Hematoxyline-Eosin staining. Vascular endothelial growth factor (VEGF) and extracellular matrix metalloproteinase inducer (EMMPRIN/ CD147) were evaluated with immunohistochemical staining. Results Vascular endothelial growth factor expression (VEGF) in glial tissue was found statistically significant less in ozone group (χ2=15.00, df=4, p=0.005b control=ozone<nonozone). We determined that group GKO's healthiness parameters were between the group K and group GK in trend analysis. Conclusion Less expression of VEGF in ozone group may cause less edema in the surrounding tissue as a result of less degradation vascular permeability in rat brain tissue.
Keywords: Gamma knife ışın cerrahisi; ozon; ozone; radioprotective; radyoprotektif; rat; sıçan Gamma knife radiosurgery