Genç Yetişkinlerde Değer Tercihlerinin Narsistik Kişilik Özellikleri Yordaması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu araştırma yapısal eşitlik modeline göre genç yetişkinlerde değer tercihlerinin narsistik kişilik özelliklerini ne düzeyde yordadığının ortaya konulmasını amaçlamıştır. Araştırma 133 (%59.6) kadın ve 90 (%40.4) erkek olmak üzere toplam 223 genç yetişkinden (yaş ortalaması: 25.66, ranj: 20-38) oluşmaktadır. Katılımcıların seçiminde oranlı küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Narsisizm Kişilik Ölçeği" ve "Schwartz Değerler Ölçeği"nden faydalanılmıştır. Teorik modelin yapısal eşitlik modeli bağlamında yol analizi ile test edilmesinde AMOS 16 programı kullanılmış ve istatistiksel işlemleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; güç, başarı, hazcılık, uyarılma, özdenetim ve evrensellik alt boyutlarının narsisizm üzerinde pozitif; yardımseverlik ve güvenlik alt boyutlarının ise narsisizm üzerinde negatif yönde etkiye sahip değer boyutları olduğu tespit edilmiştir. Görünenin aksine son derece zayıf ve güçsüz olan narsistik kişilikler, dış dünyaya karşı sürekli güç arayışı içinde olurlar. Bu da onları ötekine rağmen var olmaya iter. Oysa yardımseverlik ve güvenlik ihtiyacı insanı diğerlerini dikkate almaya ve diğeri ile beraber var olmaya zorunlu kılar

Bu araştırma yapısal eşitlik modeline göre genç yetişkinlerde değer tercihlerinin narsistik kişilik özelliklerini ne düzeyde yordadığının ortaya konulmasını amaçlamıştır. Araştırma 133 (%59.6) kadın ve 90 (%40.4) erkek olmak üzere toplam 223 genç yetişkinden (yaş ortalaması: 25.66, ranj: 20–38) oluşmaktadır. Katılımcıların seçiminde oranlı küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Narsisizm Kişilik Ölçeği” ve “Schwartz Değerler Ölçeği”nden faydalanılmıştır. Teorik modelin yapısal eşitlik modeli bağlamında yol analizi ile test edilmesinde AMOS 16 programı kullanılmış ve istatistiksel işlemleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; güç, başarı, hazcılık, uyarılma, özdenetim ve evrensellik alt boyutlarının narsisizm üzerinde pozitif; yardımseverlik ve güvenlik alt boyutlarının ise narsisizm üzerinde negatif yönde etkiye sahip değer boyutları olduğu tespit edilmiştir. Görünenin aksine son derece zayıf ve güçsüz olan narsistik kişilikler, dış dünyaya karşı sürekli güç arayışı içinde olurlar. Bu da onları ötekine rağmen var olmaya iter. Oysa yardımseverlik ve güvenlik ihtiyacı insanı diğerlerini dikkate almaya ve diğeri ile beraber var olmaya zorunlu kılar
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları