Alabalık (oncorhynchus mykiss) testisleri ile sıçan (rattus norvegicus) testislerinin morfometrik ve histolojik yönden karşılaştırılamı incelenmesi - Contuk, Gazi (My University, 2002)
Testislerin iki farklı hayvan sınıfındaki türde incelenmesi ve birbirleriyle morfolojik ve histolojik yönden karşılaştırılması düşünülerek Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ve Sıçan (Rattus norvegicus Berkenhout, 1769) seçilmiştir. Alabalıkta testislerin kremrengimsi beyaz bir renkte anal bölgeden boyun bölgesine doğru uzandığı saptanmıştır. Alabalık testisinin vücudun orta sırt bölgesinde dorsal duvara bağlı olduğu gözlenir. Histolojik olarak kemikli balıkların genelinde görülen lobüler tip testise sahip olan alabalıkta çok belirgin olmayan lobül sınırları ile karşılaşılmıştır. Çalışma yürüttüğümüz dönemde üreme dönemi olmayan alabalıkta olgun spermlere rastlanılamasa da spermatosit ve spermatidler görülmüştür Bunların toplu olarak bulundukları saptanmıştır. Spermatositler oldukça büyük hücrelerdir. Bunların geliştikçe daha küçük yapılı hücre şekilleri aldıkları gözlenmiştir. Sıçanlarda testislerin skrotumlar içinde bulunduğu bilinmektedir. Sıçan testislerinin anatomik olarak, etrafını çevreleyen bir zara sahip olduğu ve iç yapıda bölmelere ayrıldığı gözlemlenir. Bu bölmelerde yer alan seminifer tübüller görülmüştür. Histolojik kesitlerde tübüller, ara doku ve elemanları, belirgin olarakgörülebilir. Seminifer tübüllerin bazal laminasında lümene doğru spermatogonyumlar, spermatositler, spermatidler ve spermatozoonlar yerleşmiştir. Germinal hücreler arasında düzensiz sitoplazmik uzantıları ile Sertoli hücreleri yerleşmiştir. Alabalık testisi ile Sıçan testisinin morfolojik ve histolojik yapısı bakımından farklılıklar gösterdiği görülür. HAZİRAN, 2002 Gazi CONTUK The rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) and rat (Rattus norvegicus Berkenhout, 1769) are chosen for the research and morphologic and histological comparison of testices in two different animal species. It is observed that the testices of Rainbow Trout extends from the anal region to the neck and are in cream white colour. It is also seen that the testices are bound to dorsal wall at the mid-back part of the body. Histologically, non-distinctive lobule boundaries are met at the Trout which has lobular type testices which in general fish with skeleton has. During the study, in fishes which are not in reproduction, spermatosits and spermatids are found although sperms are not.These are observed to be found together. Spermatosits are quite large cells. As it develops, it becomes a small structured cell. In Rats, it is known that the testices are found in scrotums. Anatomically, the testices of rats has a surrounding tissue and divides into sections in internal structure. In these sections, seminifer tubules are found. In histologic sections, tubulles, mid-tisue elements can be easily seen. In the basal lamine of the Seminifer Tubulles, Spermatogoniums, Spermatosits, Spermatids and Spermatozoons are placed through lumen. Non-organized cytoplamic extends and Sertoli cell take place between the Germinal cells. The testices of Rainbow Trout and Rat differ in Morphologic and Histologic structure. JUNE, 2002 Gazi CONTUK
Keywords: Biyoloji