10-13 yaş grubu öğrencilerinde desen eğitimin görsel sanatlar dersinde kullanımı - Alçiçek, Buket (My University, 2019)
Bir Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak sanat eğitiminin temeli olan desene ortaokul görsel sanatlar derslerinde yeterince yer verilmediğini sanat eğitiminin yetersiz ve eksik kaldığı ve hatta çocuğun algı seviyesine indirgenerek daha alt yaş gruplarında da kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Her yaş grubunun algı seviyesi farklı olmakla birlikte eğitildikçe gerçeği daha iyi algıladıklarını deneyimledim. Araştırmanın amacı, desen eğitiminin çocuğun sanatsal gelişimindeki etkisini ortaya koymak ve çocuğun nesne ve figürlerin hem kendi içinde hem de birbirleriyle olan orantılarını doğru biçimde çizebilir duruma gelmesini ve bununla birlikte bilinçli tasarımlar yapabilerek yaratıcı düşüncelerini rahatlıkla ortaya koyabilmelerini sağlamaktır. Bu etkinlikte bir nitel araştırma yöntemi olan eylem araştırması kullanılmıştır. Bu araştırmada öğrenenler bir özel okulun 10 kişiden oluşan 6. Sınıf öğrencileridir.Bu etkinlik altı hafta sürmüştür. Altı hafta boyunca öğrencilere desenin tanımı, tarihçesi, çeşitleri ve desenin ölçütleriyle ilgili bilgi verilmiştir. Etkinlikte öğrenci günlüğü, haftalık ders değerlendirme formu, alan günlükleri, program değerlendirme formu ve görüşme ile veriler toplanmıştır. Ayrıca; öğrencilerin uygulama öncesi, uygulama sırası ve uygulama sonrası yaptıkları resimler karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak öğrenenlerin gelişme gösterdikleri saptanmıştır. Sanatsal açıdan gelişme kaydettikleri gözlemlenmiştir. Desen etkinliğinin öğrencilerin gerçeği olduğu gibi taklit edebilme, nesneleri ve figürleri mekanla ilişkilendirebilme yetilerinin geliştiği görülmüştür.

Design education has an important place in terms of artistic development. The main purpose of the research is to supply that artistic development of a child and child can create easly conscious design s with his creative thoughts.This research is drawn in the action research are student s of private elementary school.This research was contiuned during six weeks. The information was given about definitions of drawing, history, types of drawing dimensions during the research. The research data is collected with student diary, program evaluation form and interview.On the other hand, The paintings which the students made pre-application, application order, and after application, were collected and evaluated with Rubic (Graded Scory Key) Research findings base on observation drawings that the students made descriptive analysis and pre- application, application order, application as a result of the evaluation in terms of visual perception and artistic perception. In addition, after the application is finished, designs of the students are evaluated the permanence ofthe applied program with Rubic. (Graded Scory Key) And also, it is seen the development of student s simulate the reality permanently, associating objects and figures with place with drawing –based activity program.
Keywords: Art; Desen; Design; Drawing; Education; Eğitim; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat; Study and teaching