Çatışma yönetim tarzının, çalışanların işe ve örgüte yönelik tutumu üzerindeki etkisi (İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerde bir araştırma) - Ersöz, Fatma Nevin (My University, 2010)
Çatışma Yönetim Tarzının, Çalışanların İşe ve Örgüte Yönelik Tutumu Üzerindeki Etkisi (İstanbul'daki 5 Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma) konulu çalışmanın amacı, otellerde yöneticilerin uyguladıkları çatışma yönetim tarzlarının, çalışanların iş tatmini, örgüte bağlılıkları, işle bütünleşmeleri ve işe yönelik motivasyonları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Kavramsal boyutta üzerinde durulan ilk nokta, çatışma ve çatışma yönetim tarzları konusunda yapılmış olan çalışmalar ve oluşturulan model ölçeklerdir. Bu konuda örnek alınacak çalışmalarda ulaşılmış olan sonuçlar, araştırma evrenimizde yapılan çalışma sonuçları ile karşılaştırıldığında, toplumsal ve kültürel farklılıklardan dolayı, aynı sonuçlara ulaşılmadığı göze çarpabilecektir. Yönetim ve organizasyon yazını incelendiğinde, son yıllarda çatışma yönetimi konusunda, turizm sektöründe yapılan çalışmaların sayısının oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Otellerde hizmeti satın alan müşteri ile hizmeti sunan çalışanın iç içe, yüz yüze olmasından dolayı, çalışanların yüksek iş tatmini ile stresten uzak bir ortamda faaliyette bulunmaları büyük önem taşımaktadır. Çünkü çalışanların moralsiz ve stresli halleri doğrudan müşteriye yansımakta, bu da otellerin performansını olumsuz etkilemektedir. Bu noktada, otellerde örgütsel çatışmanın yol açacağı yönetsel olumsuzluklar ile bunları ortadan kaldırmaya yönelik çatışma yönetim tarzlarının etkinliğinin belirlenmesi yararlı olacaktır. atışma, Çatışma Türleri, Çatışma Yönetim Tarzları, Çalışanların İşe ve Örgüte Yönelik Tutumu, Oteller

The aim of the study of The Impact of the Conflict Management Style on the Attitude of the Employees regarding the Job and the Organization (A Research on 5 Star Hotels in İstanbul” is to research the impact of the conflict management style of the administrators in hotels on the job satisfaction of the employees, their loyalty to the organization, integration with the job and their motivation. The first point that is to be emphasized conceptually is the studies and the model scales formed on the conflict and conflict management styles. When the results that have been reached at the model studies on the same subject are compared with those carried out in our research universe, it may well attract the attention that the same results have not been reached due to social and cultural differences. When management and organization literature is reviewed, it appears that in the recent years among the studies in conflict management the number of the studies in the tourism sector is quite limited. As the client that purchases the service and the employee that offers the service are interlocked and face to face in hotels, it is of great significance that the employees are working with high job satisfaction in an environment far from stress. The reason is that the stressful attitude and low morale of the staff is reflected directly on the customer, which has a negative impact on the performance of hotels. At this point it is beneficial to identify the managerial drawbacks that organizational conflicts lead to and to concern the effectiveness of the conflict management styles to eliminate them. Key Words: Conflict, Conflict Styles, Conflict Management Styles, The Attitude of the Employees Regards the Job and the Organization, Hotels
Keywords: Çatışma; Örgüte Bağlılık; Örgütsel Davranış; Personel Yönetimi