ÖĞRENCİLERİN COĞRAFYA DERSİNE İLİŞKİN ÖZ YETERLİK ALGILARI İLE AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ? - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Sosyal bilişsel öğrenme teorisinde öz düzenlemeli öğrenme önemli bir yer tutar. Öz düzenlemeli öğrenme genel olarak öğrencilerin kendi bilgi ve becerilerini değerlendirmelerini, böylece kendi yeterliklerinin farkına varmalarını ve bu değerlendirmeler sonucunda kendi öğrenmelerine yön verebilmelerini içerir. Bu beceriyi edinmiş bireylerin, bu sürecin bir parçası olarak kendilerini değerlendirirken öz yeterlik algıları ile gerçek başarı düzeyleri arasında paralellik gösterecek bir değerlendirme yapmaları beklenir. Bandura, özyeterlik algısı ile gerçek performans arasındaki ilişkinin birçok faktör tarafından etkilendiğini belirtmektedir. Genelde özyeterlik algısı yüksek olan bireylerin akademik başarılarının da yüksek olması beklenmektedir. Bu çerçevede bu araştırmanın amacı, 10. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersi doğal sistemler öğrenme alanına ilişkin özyeterlik algıları ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tarama modeli ile gerçekleştirilen araştırmada 289 10. sınıf öğrencisine coğrafya dersi doğal sistemler öğrenme alanına ilişkin öz yeterlilik formu ve başarı testi uygulanmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında betimsel istatistik ve Pearson korelasyon katsayısı teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu öğrencilerin öz yeterlik algıları ile başarıları arasında düşük düzeyli fakat anlamlı bir ilişkinin bulunduğunu göstermektedir

Self-regulated learning takes an important place in social cognitive learning theory. Self-regulated learning includes students' consideration of their knowledge and skills, realization of their competencies by this way and direction their learning process. When individuals assess themselves aspart of this process, it is expected to make an assessment in parallel between their actual achievement level and self efficacy perceptions if they acquired selfregulation skills. Bandura states that this relationship between self-efficacy perception and actual performance is affected by many factors. In general, people who have high self-efficacy beliefs are supposed to have high academic achievement level. Within this framework, the aim of this study is to investigate the relation between 10th grade students' self-efficacy perceptions and academic achievement levels about natural systems strand in geography course. In this survey study, data were gathered via self-efficacy form and achievement test from 289 10th high school students. The collected data were analyzed by computer using descriptive statistical techniques and Pearson's correlation coefficienttechnique. The result of the study indicates that thereis a significant but low-level relationshipbetween students' academic achievements and selfefficacy perceptions about natural systems strand
An Investigation the Relationship of Students' Self-Efficacy Perceptions and Academic Achievements Related to Geography Course
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları