Gümrük işlemlerinin lojistik maliyetlere etkisi - Subaşı, Mustafa Asım (My University, 2009)
Gümrük kurumları zaman içerisinde sosyo-ekonomik konjonktür gereği ülkelerin en önemli kurumları haline gelmişlerdir. Tarihi gelişimde uluslararası rekabet, ulusal çıkarlar, ulusal ekonominin gelişebilmesi gibi nedenlerle gümrük kavramı vergi anlamının yanında denetleme ve muhafaza anlamlarını da bünyesine katmıştır. Bunun yanında kavram olarak geniş bir faaliyet zincirini kapsayan lojistik; özellikle küreselleşme ile önemini ortaya koymuştur. Geçmişte kendi bünyelerinde bu tür faaliyetlerini yürütebilen işletmeler, ana faaliyet konularında daha büyük bir pazara hitap etme zorunluluğunda kalınca, kontrol edilemeyen lojistik maliyetlerinin olumsuz etkilerinde kalmış, çözümü; bu tür hizmetleri, alanında uzmanlaşmış isletmelerden hizmet olarak talep etmekte bulmuşlardır. Gümrük işlemlerinin lojistik maliyetlere etkisinin incelendiği bu çalışmada gümrük işlemlerinin işletmelerin karına ne derece etki ettiği incelenmeye çalışılmıştır. lemleri, Lojistik Maliyetler, Lojistik, Antrepo

Customs agents had became the most important intitutions in time because of social-economic stuations. In historical development , the concept of duty had contianed also to auditing, protecting, maintaining in addition to tax; because of international competitiveness, national interests, the development of national economy … etc. Additionally Logistic, had shown the importance with globalization which contains a large chain of activities. The copmpanies had been providen logistic-customs activities on their own, but after that they had to attain to the larger markets in their main activities. This caused a non- controllable logistic cost effect on the companies, but they found the solution by demanding logistic-customs services from the professional companies. In this study, which conpains the effect of customs applications on ligistis costs, was tried to observ how to customs applications effect the companie profitability. Key words: Customs, Customs Applications, Logistic Costs, Logistic, Warehouse
Keywords: Gümrük; Lojistik; Para Yönetimi; Uluslararası Ticaret