Yatırım indiriminin stopaj yönünden incelenmesi ve uygulanması - Yılmaz, Ebru (My University, 2004)
TEZ ÖZETİ KONU : YATIRIM İNDİRİMİN STOPAJ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ VE UYGULANMASI Bu çalışmanın yapılmasının amacı, yatırımların ülke ekonomisi açısından son derece büyük bir öneme sahip olmasıdır. Bir ülkede yatırımlar ne kadar fazlaysa , işsizlik ve enflasyon o kadar düşük olacaktır. Bu sebepten dolayı yatırımların mutlaka desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekmektedir. En önemli teşvik unsurlarından biri ise vergi kanunlarında yer alan düzenlemeler ile yatırımlara vergi yönünden avantajlar sağlayan yatırım indirimidir. Yatırım indirimi vergi sistemimize 1963 tarihinde Gelir Vergisi Kanunu ile girmiş ve o tarihten itibaren zaman içerisinde değişikliklere uğramıştır. Yatırım indirimi müessesesinde son olarak 4842 Sayılı Kanunla yine bazı değişikliklere gidilmiştir. Bu kanunun amacı yatırım indirimi müessesesinde yapılması gerekli gelir vergisi stopajının olağanüstü karmaşık , vergi idaresi ile mükellef arasında sürekli anlaşmazlıklar doğuran, bu yüzden de yargı mercilerini yıllar boyu gereksiz yere meşgul eden yapının yeniden düzenlenmesi ve bu konudaki sorunların giderilmesidir. Ayrıca bu kanunla yatırım indirimi uygulamasında , teşvik belgesi alma zorunluluğu kaldırılmış, bölge ve sektör ayrımına dayalı farklı yatırım indirimi oranı % 40 olarak belirlenmiştir. Ayrıca yatırım indirimi istisnasından yararlanılan kazançlar üzerinden yapılan gelir vergisi tevkifatı karın dağıtılması aşamasına çekilmiştir. Son haliyle yatırım indirimi müessesesi uygulama açısından kolaylıklar getirdiği kabul edilmekle birlikte bölgesel ve sektörel ayrımın uygulamadan kaldırılması ve tek bir yatırım indiriminin uygulanması olumsuz eleştirilere yol açmıştır. Çünkü teşvik , genel vergi normuna, vergi kurallarına bir istisna getirerek ekonomik kalkınmaya fayda sağlayacak şekilde , belirli sektörlere ve belirli faaliyet alanlarına diğerlerine nazaran bir ayrıcalık tanımaktır. Çalışmanın sonucunda, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için yatırımları desteklemek ve vergisel avantajlar sağlayarak yatırımcıları yatırımlara teşvik etmenin gerekleri ortaya çıkmaktadır. THESIS

SUBJECT: ANALYZE AND APPLICATION OF INCOME TAX CREDIT FROM THE VIEW OF WITHOLDING The objective of this study is to point out the importence of the investments in a countrys economy. The more investments in the economy will provide less inflation and unemployment , because of this vital important point, investments should be supported and more incentives should be used. The most important incentive elements can be sorted as regulations in the tax law and investment tax credit which provides tax advantages. Investment tax credit occurs in our tax system in 1963 with Income Tax Law and changes dating from that time. Lately, investment tax credit institution has changed with the Law numbered 4842. The purpose of this law is to regulate the complex structure of income tax witholding, that should be cut from investment tax credit, which causes constant disagreement between tax management and tax payer that occupies law recourses for year, and to solve the problems on this subject. Also in the application of this law, the obligation of incentive certificates was removed, different investment tax credit rate based on region and sector distinction was determined 40 % and the income tax deduction that results from income tax credit exception was in the period of distribution of the profit. It is easily accepted that income tax credit provides advantages from application view but on the other hand it also receives negative criticisms with removing the application of regional and sectoral distinction and with the application of only one investment tax credit . Because incentives are identified as the priveleges that are given to the specific sectors and activity areas to provide economic benefit by exceptions on the general tax norm and rules, comparing with the other activity areas. In the conclusion part of the study, it is obviously understood that in order to reach the high level economy, investments should be supported and investors should be incentived to the investments by providing them tax advantages.
Keywords: Yatırımlar