Badminton antrenörlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi - Başaran, Ümit (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, badminton antrenörlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin neler olduğunun araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda badminton antrenörlerini olumlu - olumsuz etkileyen durumların ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızın evreni Türkiye’de görev yapan Badminton Federasyonuna bağlı, farklı kademelerdeki kadın – erkek, aktif çalışan, 102 badminton antrenöründen oluşmaktadır. Bu bağlamda antrenörlerin kişisel bilgileri ile Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPPS 23 for Windows paket kullanılmış, betimsel istatistik ve One Way Anova testi kullanılmış olup, gruplar arasındaki farkı belirleyebilmek için Tukey testi, bağımsız gruplar için t-testi kullanılarak anlamlılık p<0,05 alınmıştır. Bulgular: Araştırmada antrenörlerin; İçsel doyum puanlarının 49,7 (düşük), dışsal doyum puanlarının 26,02 (düşük) puan olduğu tespit edilmiştir. Tükenmişlik alt boyutlarına bakıldığında, Duygusal tükenme puanlarının 12,3 (düşük), Duyarsızlaşma 6,1 (düşük), Düşük kişisel başarı hissi puanlarının ise 24,3 (yüksek) düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çalıştığı kurum ve aylık gelir miktarı değişkenleri incelendiğinde, iş doyumu üzerine önemli bir etkiye sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Araştırmamızda tükenmişlik düzeylerine bakıldığında ise, sadece antrenörlerin çalışma saati durumları açısından bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.Sonuç: Bu çalışmada antrenörlerin cinsiyet, yaş, medeni durum, hizmet yılı, antrenörlük kademesi, eğitim durumu, çocuk sayısı ve sporcu sayısı gibi değişkenlerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Çalışma saatleri tükenmişlik düzeyi açısından, bağlı olduğu kurum ve aylık gelir miktarı ise iş doyumu düzeyi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Antrenörlerin çalışma saatleri ve aylık gelir miktarları yeniden düzenlendiğinde iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinde iyileşme olacağı sonucuna varılmıştır.

Objective: This study aims to investigate badminton coaches' job satisfaction, burnout levels and revealing the situations that affect them positively or negatively.Material and methods: The universe of the study consists of 102 actively working male and female coaches who work for the Badminton Federation from different levels of the field in Turkey. To analyze the personal information of coaches, the Minnesota Job Satisfaction Scale and the Maslach Burnout Scale were used. SPPS 23 package program was used to analyze the data, descriptive statistics, and One Way Anova tests were applied. Tukey test was used to determine the difference between groups and t-test was used for independent groups. Statistical significance was accepted as p<0.05.Results: The satisfaction scores of coaches were found; the internal 49.7(low) and the external 26.02(low). Considering the sub-dimensions of burnout, the scores were found; emotional exhaustion 12.3(low), depersonalization 6.1(low), and personal failure 24.3(high).Conclusion: It was determined that variables such as gender, age, marital status, years of service, coaching level, education level, offsprings, and the number of athletes had no significant difference in job satisfaction and burnout levels. It has been found out coaches’ working hours affect the level of burnout, and institution they work, and their monthly income significantly affect the job satisfaction level. In conclusion, when the working hours and monthly income of the trainers are rearranged, there will be an improvement in job satisfaction and burnout levels.
Keywords: Badminton; badminton antrenörü; badminton coaches; burnout; iş doyumu; job satisfaction; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; tükenmişlik Badminton