Botulinum toksin uygulaması yapılmış bruksizm tanılı hastaların çiğneme performansının ve beslenme durumunun değerlendirilmesi : takip çalışması - Ornağ, Baturay (My University, 2025)
Amaç: Botulinum toksini (BoNT-A), orofasiyal ağrı ve çiğneme disfonksiyonunun yönetiminde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak, farklı bölgelerdeki uzun vadeli etkileri belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışma, orofasiyal ağrı bozukluğu olan hastalarda BoNT-A’nın çiğneme performansı, orofasiyal ağrı ve beslenme durumu üzerindeki etkilerini altı ay boyunca değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, Mayıs 2022 - Mayıs 2024 tarihleri arasında Cerrahi nda gerçekleştirildi. Çalışmada demografik veriler, çiğneme performansı, orofasiyal ağrı skorları, antropometrik ölçümler, enerji, besin ögesi alımı ve Diyet Kalite İndeksi (DKI) değerlendirildi. Çiğneme performansı, renk değiştirici sakız kullanılarak; orofasiyal ağrı ise Fonseca Anamnestik İndeksi (FAI) ve Visual Analog Skala (VAS) ile ölçüldü. Enerji ve besin ögesi alımı, başlangıç (T0), 7. gün (T1), 1. ay (T2), 2. ay (T3), 3. ay (T4) ve 6. ayda (T5) 24 saatlik hatırlatma yöntemiyle değerlendirildi. Antropometrik ölçümler T0 ve T5’te yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 20 Temporomandibular Disfonksiyon hastası (kadın oranı %85, ortalama yaş 31,9 ± 7,9 yıl) dahil edildi. Çiğneme performansı, T0’dan T2’ye ve T2’den T5’e anlamlı derecede azaldı (p < 0,001). FAI ve VAS skorları ise T0’dan T5’e anlamlı şekilde düştü (p < 0,05). T5 sonrası vücut yağ parametreleri ve vücut kitle indeksi anlamlı olarak arttı (p < 0,05). T0 ve T2 arasında B12 ve çinko alımı anlamlı farklılık gösterdi (p < 0,05), ancak DKI skorlarında anlamlı bir değişiklik olmadı (p > 0,05). Sonuç: BoNT-A enjeksiyonları, altı ay boyunca çiğneme performansını ve orofasiyal ağrıyı azalttı. Enerji alımı değişmemesine rağmen vücut ağırlığında artış gözlendi. Daha büyük örneklem gruplarıyla yapılacak ileri çalışmalarla, BoNT-A'nın çiğneme fonksiyonu üzerindeki etkilerinin beslenme düzeniyle ilişkisi araştırılmalıdır.

Objective: Botulinum toxin (BoNT-A) is increasingly used to manage orofacial pain and masticatory dysfunction, though its long-term effects in different areas remain uncertain. This study aimed to assess BoNT-A's effects on masticatory performance, orofacial pain, and nutritional status in patients with orofacial pain disorders over six months. Materials and Methods: This prospective study was conducted in the Department of Surgery from May 2022 to May 2024. Demographic data, masticatory performance, orofacial pain scores, anthropometric measurements, dietary intake, and Diet Quality Index (DQI) were evaluated. Masticatory performance was assessed with color-changeable chewing gum, and orofacial pain was measured using the Fonseca Anamnestic Index (FAI) and Visual Analog Scale (VAS). Dietary intake was evaluated via a 24-hour recall at baseline (T0), 7th day (T1), 1st month (T2), 2nd month (T3), 3rd month (T4), and 6th month (T5), with anthropometric measurements taken at T0 and T5. Results: 20 Tempromandibular Disorder patients (84.2% female, mean age 32,2 ± 8,3 years) were included. Masticatory performance significantly decreased from T0 to T2 and T2 to T5 (p < 0,001). FAI and VAS scores decreased from T0 to T5 (p < 0,05). After T5 body fat parameters and body mass index increased significantly (p < 0,05). B12 and zinc intake differed significantly between T0 and T2 (p < 0,05), while DQI scores showed no significant changes (p > 0,05). Conclusion: BoNT-A injections reduced masticatory performance and orofacial pain over six months. Body weight increased despite unchanged dieatry intake. Future studies with larger sample sizes are needed to investigate the relationship between the effects of BoNT-A on masticatory function and dietary habits.
Evaluation of chewing performance and nutritional status of patients with bruxism diagnosed with botulinum toxin application : a follow-up study
Keywords: Ağız cerrahi işlemleri; beslenme durumu; Botulinum toksini; Botulinum toxins; bruksizm; bruxism; Cerrahi, Ağız; çiğneme performansı; masticatory function; nutrition assessment; Oral surgical procedures; Surgery, Oral; temporomandibular eklem bozuklukları; temporomandibular joint disorders