İletkenlik akımının manyetik vorteks örgüsünün hal değişikliğine etkisinin incelenmesi - Arucu, Muhammet (My University, 2006)
İLETKENLİK AKIMININ MANYETİK VORTEKS ÖRGÜSÜNÜN HAL DEĞİŞİKLİĞİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ II. tip süperiletkenlerde vorteksler üçgen bir örgü oluştururlar. Bu vortekslere dışarıdan uygulanacak bir akım bu örgüyü bozabilir ve vortekslerin akım tarafından hareket etmesini sağlar. Hareket halindeki manyetik vorteks lenz yasası gereğince oluşan indüksiyon akımları vortekslerin normal bölgelerinde dirence ve dolayısıyla kayıplara(ısınmaya) yol açar. Çalışmamızda süperiletkene uygulanan akımın vorteks örgüsü ve vortekslerin hareket durumlarına katkısı bilgisayar ortamında canlandırılarak iletim akımının vorteks durum etkisi çalışıldı. Sonuç olarak, direncin ortaya çıkacağı kritik akım tespit edildi.

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF CONDUCTING CURRENTS ON THE PHASE TRANSITION OF THE MAGNETIC VORTEX LATTICE Magnetic vortices forms a triangular lattice at type-II superconductors. Magnetic vortices interacts with conducting currents and this leads vortices to be mobile. Vortex motion causes resistivity so it is important to keep vortices immobile. Vortex dynamics has been simulated and effects of applied conduction current has been investigated to determine the critical current that moves vortices and so causes resistance.
Keywords: Fizik; Süperiletkenler; Vorteksler