COVID-19 enfeksiyonunun potansiyel bir nörolojik komplikasyonu: posterior reversibl ensefalopati sendromu - GÖKCE, İBRAHİM; ALPAY, HARİKA (My University, 2022)
Posterior reversibl ensefalopati sendromu(PRES) baş ağrısı,nöbet,görme bozuklukları, mental değişiklikler ve fokal nörolojik bulgularla karakterize bir hastalıktır. COVID-19 enfeksiyonunun sitokin fırtınasına ikincil vazojenik ödemle PRES’i tetikleyebildiği bildirilmiştir. Bu yazıda, kronik böbrek hastalığı(KBH) ile izlenen ve COVID-19’un tetiklediği iki PRES olgusu sunuldu. Olgu 1: Dokuz yaşında kız hasta nefrotik sendrom tanısıyla 1.6 mg/kg/gün metilprednizolon tedavisi ile izlenirken ödemde artış ve pnömoni bulguları görülmesi üzerine alınan COVID-19 RT-PCR testi pozitif sonuçlandı. Enfeksiyon hastalıkları önerisiyle favipiravir ve seftriakson tedavileri başlandı. Kan basıncı 140/90mmHg saptanan hastanın KB enapril ve amlodipin tedavileriyle regüle oldu. Bir haftalık servis takibinde akciğer bulguları normal, ateşsiz izlendi. Taburculuktan 15gün sonra nöbet geçirme şikayetiyle acil servise başvurdu.Kan basıncı 150/100 mmHg ve beyin MRG’de PRES ile uyumlu bulgular görüldü. İntravenöz(IV) esmolol infüzyonuyla kan basıncı 72 saatte regüle edildi,antiepileptik başlandı. Kliniği üç hafta içinde düzelen hasta halen nörolojik olarak normal,düşük doz enalapril ile KB regüle izlenmektedir. Olgu 2: Dokuz yaşında kız hasta spina bifidaya ikincil son dönem böbrek yetersizliği ve periton diyaliziyle izlemi sırasında bacakta şişlik şikayetiyle acile başvurdu. Artrit ön tanısıyla servise yatışından bir hafta sonra antibiyotik tedavisi altında ateşinin tekrarlaması üzerine bakılan SARS-COV-2 RT-PCR testi pozitif sonuçlandı. Sistem tutulumuna ait bulgusu yoktu. RT-PCR pozitifliğinin 3.gününde taburcu edilen hasta iki gün sonra acil servise kusma, bilinç bulanıklığıyla başvurdu. Kan basıncı 160/100 mmHg ve beyin MRG’da PRES ile uyumlu bulgular görüldü. Kan basıncı IV esmolol infüzyonuyla 48 saatte regüle edildi. Belirgin volüm yükü bulguları yoktu, on gün içinde bilinç durumu giderek düzeldi,- nöbeti tekrarlamadı. Kan basınçları normal seyreden,nörolojik bulgusu olmayan hasta antihipertansif tedavisi düzenlenerek taburcu edildi. Halen normotansif ve nörolojik olarak normal izlenmektedir. Çıkarım:COVID-19 hastalarında PRES nörolojik bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Özellikle kan basıncı yüksek hastalarda riskin daha yüksek olabileceği akılda tutulmalı, bu hastalarda sıkı kan basıncı kontrolü sağlanmalı ve yakından izlenmelidir. Bilinç değişikliği görülen COVİD-19 hastalarında PRES gelişmiş olabileceği unutulmamalıdır.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Pediatrik Nefroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Child Health and Diseases; Pediatric Nephrology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; PEDİATRİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; PEDIATRICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Pediatri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Pediatri, Perinatoloji ve Çocuk Sağlığı; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pediatrics; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Pediatrics, Perinatology and Child Health; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; COVID-19; Posterior reversibl ensefalopati sendromu; hipertansiyon; kronik böbrek hastalığı