Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Türk yemek kültürünün paylaşımı - FİŞEKCİOĞLU, ASLI (My University, 2022)
ÖZ: Bu araştırmanın amacı, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında A1, A2, B1, B2, C1ders kitaplarında bulunan sosyokültürel bilginin önemli bir bileşeni olan Türk yeme-içmekültürü paylaşımının niteliğini, beslenme ve mutfak kültürünün işlevsel özellikleribağlamında araştırmaktır. Disiplinlerarası bir bakış açısıyla halkbilim verilerindenyararlanılarak nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada öncelikle bahsedilenkitaplarda geçen Türk yeme-içme kültürü paylaşımını hatırlatan sözcükler kullanıldıkları dilbecerileri bağlamında tablolara aktarılmış ve yorumlanmıştır. Ardından yemekle ilgiliifadelerin geçtiği metinlerde yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özellikler, davranışkalıpları bağlamında kullanılıp kullanılmadığını ve yemekle ilgili ifadelerde yemek kültürünedair davranış kalıplarının bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çünkü yemekle ilgili kültüreait ifadelerin veya yemek isimlerinin yöntem kitaplarında sıralanması Türk mutfağınıntanıtım boyutuna hizmet etse de yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özelliklerine,davranış kalıplarına değinmek Türk toplumsal bilgisinin paylaşılması anlamına gelmektedir.Bu araştırmada aynı zamanda Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan İstanbulYabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında Türk yemek kültürünün çeşitli dil düzeylerinde kendiiçinde paylaştırılarak yansıtılıp yansıtılmadığı ve hangi dil becerileri kapsamında yansıtıldığıda incelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Türkçe öğretimi, Türk yemek kültürü, Türk toplum bilgisi,paylaşım.

The aim of this research is to investigate the quality of sharing Turkish food and beverage culture, which is an important component of the sociocultural knowledge in Turkish Textbook for Foreigners (İstanbul; A1, A2, B1, B2, C1 levels) in the context of the functional characteristics of nutrition and culinary culture. In the research, which was carried out using qualitative research method by making use of folklore data from an interdisciplinary perspective, first, the words reminding the sharing of Turkish food and beverage culture in the mentioned books were transferred to the tables and interpreted in the context of the language skills they used. Then, it was investigated whether food culture is used in the context of functional and symbolic features and behavioral patterns in the texts in which expressions about food are used and whether there are behavioral patterns related to food culture in expressions about food. Although the listing of cultural expressions or food names in method books serves the promotion dimension of Turkish cuisine, touching on the functional and symbolic features and behavior patterns of food culture means sharing Turkish social knowledge. In this research, it was also examined whether Turkish food culture is reflected in various language levels - by being distributed within itself - in the Turkish Textbook for Foreigners (Istanbul) used in teaching Turkish as a foreign language. In addition, it was also analyzed in which language skills the Turkish food culture is reflected.
Sharing Turkish food culture in teaching turkish as a foreign language
Keywords: Türkçe Eğitimi; Education in Turkish Language; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Yabancı dil; Türkçe öğretimi; Türk yemek kültürü; Türk toplum bilgisi; paylaşım; Foreign language; teaching Turkish; Turkish food and beverage culture; Turkish sociocultural knowledge; sharin