Karpal tünel sendromu tanısında duyusal iletim çalışmaları parametrelerinin el-bilek ekstansiyon ve fleksiyonda duyarlılığının karşılaştırılması - Aktaş, İlknur (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı karpal tünel sendromu (KTS) tanısında duyusal sinir iletim çalışma parametrelerinin duyarlılıklarını ve provakatif manevraların (el-bilek ekstansiyon ve fleksiyonu) bu parametreleri nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışma grubu olarak; klinik KTS tanısı olan 85 olgu (6 erkek, 79 kadın), 170 el, kontrol grubu olarak da sağlıklı 50 olgu (8 erkek, 42 kadın), 100 el alındı. Her iki el median ve ulnar sinirin motor ve duyusal iletim çalışmaları yapıldı. Median ve ulnar duyusal sinir iletim çalışmaları 2. ve 5. parmaktan kayıtla nötral pozisyon ve provakasyon manevraları (el bilek fleksiyonu ve ekstansiyonu) ile yapıldı. Tüm hasta ve kontrol grubunda standart bir atel kullanıldı. Başlangıç ve tepe latansı, başlangıç ve tepe hızı, negatif dalga süresi, negatif dalga alanı ve amplitüt değerleri kaydedildi. Nötral pozisyonda, median 2. parmak için en yüksek tanısal değere sahip parametre başlangıç hızıydı. Fleksiyon manevrası konvansiyonel yöntemlere üstün değildi. Ekstansiyon manevrası ise tepe latansı, alanı ve amplitütündeki anormalliği saptamada nötral pozisyona göre anlamlı derecede üstündü. Ayrıca, semptomatik ancak elektrofizyolojik yöntemlere göre KTS olmayan olgularda ekstansiyon manevrası ile elde edilen verilerden negatif tepe latansı incelendi. Buna göre 7 el (7/ 52 el) daha elektrofizyolojik olarak KTS tanısı aldı. Sonuç olarak, KTS tanısında 1 dakikalık ekstansiyon manevrası uygulaması intrakarpal basıncı arttırarak demiyelinizasyona ve negatif tepe latansında uzamaya neden olmaktadır. Anahtar sözcükler: Duyusal sinir iletim çalışmaları, karpal tünel sendromu, parametreler, provakasyon manevraları

Sensitivities of Sensory Nerve Conduction Study Parameters in Carpal Tunnel Syndrome with Provacation Maneuvers The aim of this study was to determine which of the sensory nerve conduction study parameters are more sensitive in the diagnosis of carpal tunnel syndrome (CTS) and to find out how provocative maneuver effects these parameters. As a study group, 85 cases (6 men, 79 women) and 170 hands which have clinical diagnosis of CTS, as a control group 50 health cases (8 men, 42 women) and 100 hands were included in the study. On both hands motor and sensory conduction studies of median and ulnar nerve were done. Median and ulnar sensory nerve conduction studies were done by recording 2nd and 5th digits with provocation maneuvers (neutral position, wrist flexion and wrist extention). Distal and peak latancy, distal and peak velocities, negative peak duration, negative peak area, and amplitude were recorded. An orthosis was devised to maintain the wrist either in extension and in flexion. In neutral position, for 2nd digit median sensory nerve conduction study the highest diagnostic parameter was distal latency. Flexion maneuver was not superior to conventional methods. On the other hand extension maneuver was significantly superior compared to neutral position at determining to the including peak latency, negative peak area, and amplitude. In addition, the extension datas of the cases who were symptomatic but not electrophysiological CTS were evaluated again. Also it is provided for 7 more hands (7/ 52 hand) to get CTS diagnosis. As a result, one minute of extension maneuver causes prolong in the negative peak latency and demyelinitation by increasing the intracarpal pressure. Key words: Carpal tunnel syndrome, parameters, provocation maneuvers, sensory nerve conduction study
Keywords: Elektrodiagnostik Nöroloji; Nöroloji