Finansal bir portföyün riske maruz değer hesaplanmasında yöntem belirlenmesi üzerine bir inceleme - Temiz, Ercan (My University, 2010)
Günümüzde finansal piyasalardaki gelişmeler ve yatırım ürünlerinin çeşitliliğinin hızla artması üstlenilen riskin boyutunu da artırmaktadır. Önceden belirlenmiş bir zaman diliminde ve belirli bir güven aralığında finansal varlıklardan oluşan portföyün değerindeki en yüksek değişimin potansiyel ölçüsü olarak tanımlanan Riske Maruz Değer üstlenilen riskin boyutunu kavramak için kullanılan bir ölçüt olmakla birlikte, muhtemel kayıp için tek bir rakam tahmini vermesinden dolayı Risk Yönetimi alanında son yıllarda çok kullanılan bir risk ölçüm yöntemi haline gelmiştir. Tezin uygulama kısmında Türkiye’de ki bir hisse senedi Emeklilik Fon Portföyü için uygun Riske Maruz Değer hesaplama yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Riske Maruz Değer hesaplama yöntemlerinin varsayımlarının istatistiksel olarak sağlanıp sağlanmadığı incelenmiştir.

Today, developments in financial markets and the rapid increase in the diversity of investment products also increases the size of the risk undertaken. Value at Risk is defined as a measure of the maximum potential change in the value of the portfolio that consist of financial assets given a predetermined period of time and a certain confidence interval and it is a criteria used to grasp for the size of the risk taken however, has become a widely used method of risk measurement in the field of Risk Management in recent years due to give a single estimated for potential losses. The purpose of the application part of the thesis that determine the appropriate method of calculation Value at Risk for a equity Pension Fund Portfolio in Turkey. For this purpose, the assumptions of the Value at Risk calculation methods whether its satisfy have been analyzed.
Keywords: Ekonometri; İstatistik