Endüstriyel tasarımların tüketim kalıpları üzerindeki etkileri - Oğuz, Feyziye Semerci (My University, 2006)
Endüstri Devrimi ile birlikte, birbirlerini büyük bir güçle etkileyen ve yönlendiren “buluşlar zinciri” içinde, endüstride yaratıcılık düşüncesinin de temelleri atılmaya başladı. Böylece, sadece kim olduğu çok iyi bilinen ve ne istediği açıkça belli olan bir azınlık için oluşan yaratıcılık dönemi, yerini kimin tarafından ve nasıl kullanacağı tam olarak bilinemeyen büyük bir kitleye hitap edecek olan yeni ve rekabetsel bir yaratıcılığa bıraktı. Artık bu dönemde, belli standartlarda, büyük sayılarda yeni üretimler mevcuttu. Bu yeni ürünler günümüze kadar katlanarak çoğalmıştır. Tüketimin her alanda katlanarak çoğalıyor olması, tasarımın tüketim içindeki yerinin önemini de arttırmaktadır. Tasarımların çeşitliliği ve niteliği, tüketim kalıplarını da çeşitlendirmekte ve değiştirmektedir. Satın alınan her ürün, tüketim kalıpları hakkında bilgi vermekte, yeni ihtiyaçlar ve istekler yaratarak, tüketici ve tasarımcıyı yönlendirmektedir. Böylelikle yeni teknolojilerin gelişmesine, yeni yaşam tarzlarının oluşmasına, tüketim araçlarının çeşitlenip çoğalmasına, ekonominin hareketlenmesine yol açmaktadır. Tüketici kitlesi, tüketim araçları yoluyla sahip olduğu ürünlerin değerleriyle yaşamakta ve onlardan da tatmin olmayan bir yaşam tarzıyla bir üründen diğerine sahip olabilmenin arzusuyla kendini tüketime adamaktadır. Bu nedenle, tüketim olumsuz yönde etkilenmekte ve yozlaşmaktadır. Bir başka yönden bakıldığında, tüketicilerin tatminsizlikleri, bir çok yeni tasarımın daha oluşmasına, bir çok tüketim aracının çıkmasına ve yine bu yollarla tüketicinin ihtiyaç ve isteklerinin daha da artmasına ve değişmesine olanak sağlamaktadır. Bu döngü, ekonominin hareketlenmesi ve milli değer olarak önemlidir. Her ne kadar böylesine geniş bir etkileşim varsa da, bu etkileşimin daha iyi yönde değişmesi ve gelişmesi gerekmektedir. Bu etkileşimi oluşturan rollerin eğitimle bilinçlendirilmesi, devlet ve ileri gelenler tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

Along with the industrial revolution, the basics of the concept of creativity in industry started to be established inside the the chain of discoveries which affected and directed themselves very strongly. Therefore, the period of creativity which was formed for a minority whose intentions and identities were only known very well, gave way to the new and competitive creativity that would address a majority without knowing completely who would use it and how. During this period, there were huge amounts of new production with particular standards. These new products have reached today's world with an exponentially increasing number. Because consumption has been increasing exponentially in every field, the importance of design in consumption is also increasing. The diversity and characteristics of the design are changing and increasing the variety of consumption patterns. Every product that is purchased provides information on consumption patterns and also directs the consumers by creating new needs and demands. Therefore, new technologies are developed, new life styles are formed, the means of consumption increases its variety and the economy starts to move. The group of consumers live with the values of the products that they own by the means of their consumption and they act upon their desire to own every new product and devote themselves to consumption with a lifestyle where they can find no satisfaction. For this reason, consumption is negatively affected and is degenerated. If we look at the matter in a different perspective, lack of consumer satisfaction leads to the development of many new designs and the formation of many new tools of consumption, and therefore to an increase and change in the consumers’ needs and demands. This cycle is very important in terms of the economy's activity and national value. Even though there is broad interaction, this interaction should change and develop in a better way. The actors that shape this interaction should instructed through education, and the state and prominent people should support these roles.
Keywords: Tasarım, Endüstriyel