İpoteğe dayalı konut finansman sistemi ve Türkiye uygulaması - Yıldırım, Hasan (My University, 2013)
İPOTEĞE DAYALI KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI Ülke ekonomisinin temel bileşenlerinden biri olarak konut üretimi ve pazarı, hükümetler ve halk için önemlidir. Taşınmaz mal anlamındaki gayrimenkuller içinde konut; barınak olma, tüketim malı olma, yatırım aracı olma ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlama gibi fonksiyonları yerine getirirken, konut finansmanının amacı da konut satın almak isteyenlere ihtiyaç duydukları fonları sağlamaktır. Ülkemizde cumhuriyet tarihi boyunca konut ihtiyacı, talebi ve üretimine bağlı olarak kentleşmeyle ilgili problemlere karşı uygulanan konut politikaları ve konut finansmanı konusunda yapılan çeşitli uygulamalar konjonktüre bağlı olarak farklılık göstermiş olup, milli gelir seviyesi, nüfus artışı, faiz oranları, kaçak yapılaşma, yasal boşluklar ile ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar gibi sebeplerden dolayı hedeflenen başarı sağlanamamıştır. Ancak son yıllarda ekonomideki olumlu gelişmeler, enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüş, bankacılık sektöründeki yasal ve idari düzenlemeler ile uzun vadeli konut kredilerindeki artış sonucunda dünyada uygulanan konut finansman yöntemlerinin ülkemizde uygulanabilme imkanları araştırılmış ve ipoteğe dayalı konut finansman sisteminde (mortgage) ülkemiz şartlarına uygun değişiklikler ve uyarlamalar yapmak adına ilgili kanunlarda çeşitli düzenlemelere gidilmiştir. Konut sahipliğini artırmasının yanı sıra, ekonomik kalkınma ve planlı kentleşmeye de olumlu etkilerde bulunması öngörülen ‘Mortgage’, kısaca, gayrimenkul için verilen uzun vadeli ve düşük faizli ipotekli kredilerin bir havuzda toplanarak menkul kıymetleştirilmesi ve bunun sonucunda finansmanın geri kazanılması şeklinde tanımlanabilir. Konut, konut finansmanı, ipoteğe dayalı konut finansman sistemi (mortgage), mortgage krizi.

MORTGAGE BACKED HOUSING FINANCE SYSTEM AND THE CASE OF TURKEY Real estate as one of the main components of the economics, is important for governments and the public. While a residence/ house within the real estate meaning to immovable property performs some special functions such as being a household, a consumer good, an investment tool and to contribute to the economic development, the goal of Housing Finance is to provide home buyers with the funds required to purchase their own homes. Throughout the history of the republic in our country, housing policies and a variety of applications in Housing Finance which deal with the problems related to urbanization depending on the need of housing, housing demand and the housing production differed on the conjuncture and targeted success could not be achieved due to reasons such as the level of national income, population growth, interest rates, illegal construction, the legal loopholes and the economic and the political instabilities. However, as a result of economic developments in recent years, decline in inflation and interest rates, legal and administrative regulations in the banking sector, increase in long-term housing loans, the applicability of applied methods of housing finance in the world to our country was investigated and a variety of regulations in related laws have been made to make modifications and adaptations in mortgage system on behalf of the conditions in our country. In addition to increase the ownership of housing, mortgage is considered to have positive effects on economic development and planned urbanization and can be described shortly as: “Gathering long-term and low-interested mortgage loans that have been given for real estate in a kind of pool, then exchange them as stocks/ bonds, providing that the finance to be gained back by selling these stocks/ bonds”. House/ residence, Housing Finance, Mortgage Backed Housing Finance System (Mortgage), Mortgage Crisis.
Keywords: Banklar ve Bankacılık; İpotekler; Konut Satışı; Türkiye