Kurumsal kimlik, kurumsal imaj, kurumsal kültür; global bilgi örneği - İnan, Ebru (My University, 2003)
Kurum kimliği ve bununla bağlantılı olan kurum kültürü ve nihayet kurumsal imaj kavramları, özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde halkla ilişkiler çalışmaları içerisinde kendine oldukça güçlü bir yer edinmiş, sadece dış müşterilere (tüketicilere) yönelik olarak değil, iç müşteriler de fazlasıyla düşünülerek çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Kurumsal Kimlik, Kurumsal Kültür, Kurumsal İmaj; Global Bilgi Örneği adıyla hazırlanan bu tezde, kurumsal kimlik, imaj ve kültür kavramları incelenerek bu kavramların, halkla ilişkiler çalışmaları içerisindeki yeri ve önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde günlük yaşantımızda, iletişim içinde bulunduğumuz her alanda, her an iç içe olduğumuz halkla ilişkiler kavramı incelenmiş, halkla ilişkiler kavramının dünden bugüne gelişim süreci, hedef kitleleri, tüm halkla ilişkiler kampanyalarında izlenen temel amaç ve ilkeler ve ayrıca bir halkla ilişkiler etkinliğinin nasıl oluşturulduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kurumsal kimlik çalışmalarının daha iyi anlaşılması amacıyla halkla ilişkiler kavramı incelendikten sonra ikinci bölümde ise, kurumsal kimlik, kurumsal kültür ve kurumsal imaj kavramları incelenmiş, bu kavramlar sayesinde kurumların, kurum içinde ve dışında birliği ve bütünleşmeyi, yani çalışanların memnuniyetini sağlamanın yanısıra temel hedef olan ekonomik karlılığı da gerçekleştirileceği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise; kurumsal kimlik, imaj ve kültür kavramlarının daha iyi ortaya konulması amacıyla çağrı merkezi sektöründe önemli bir kuruluş olan Global-Bilgi Çağrı Merkezi örneği ve Global Bilgi'nin kurumsal kimlik, imaj, kültür çalışmaları incelenmiştir. Bunun devamında, Global Bilgi Çağrı Merkezi yöneticileriyle gerçekleştirilen bir araştırmaya yer verilmiştir. Gerçekleştirilen anket çalışmasında örnek kurumda uygulanan kurumsal kimlik, imaj, kültür çalışmaları ve bu çalışmaların kurum başarısına katkısı araştırılmıştır. Hazırlanan çalışma, sonuç bölümünde değerlendirildikten sonra, yararlanılan kaynakların belirtilmesinin ardından, Global Bilgi çalışanlarına yöneltilen çeşitli soruları içeren anket bölümüyle sona ermektedir. Identity of companies , culture of companies according to that image of companies became much more important subjects of public relations studies in latest years , in the world and in Turkey. The researches about the subjects were not only for abroad customers but also for the local customers.. Company identity, Company Culture, Company Image in the Example of Global Bilgi thesis has the content of researches ,describtions and impotance of the subjects in public relations The thesis has three parts. Public relations in daily life, development of public relations during time periods, mass media , aims of a PR campaign and describtion of parts in a PR activity are topics in the first part of the thesis. In the first part of research , PR concept is analyzed for comprehension of company identity. Company identity, Company Culture, Company Image topics in the second part for the effects on the unity of the company, profit maximization and the satisfaction of the employee. In the third part of research Company identity, Company Culture, Company Image topics are analyzed from the perspeective of Global-Bilgi Call Center which is the leader company in the respective market.The contribution of the formentioned identities to company success is examined by surveys and workshops with company managers. The final part of the research consist of an evaluation of the topic in relation to the survey results and reference to the resources.
Keywords: Halkla İlişkiler