İkinci sınıf öğrencilerinin yazma becerisinin geliştirilmesi : düşün-araştır-tartış-yaz-sun - Uysal, Hümeyra (My University, 2022)
Araştırmanın amacı, yazma becerilerini geliştirmek için yeni bir yöntem olarak “Düşün-Araştır-Tartış-Yaz-Sun” stratejisini test ederek, ikinci sınıf öğrencilerinin metin yazma becerilerini geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırma karma yöntem ile tasarlanmıştır. Araştırma karma yöntem modellerinden yakınsayan paralel desen modeli ile desenlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutu ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel boyutu durum çalışması ile şekillendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi Muğla ili Menteşe ilçesine bağlı bir özel okulda, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı bahar döneminde öğrenim görmekte olan iki tane ikinci sınıf şubesinden oluşmaktadır. Araştırmaya toplam 26 öğrenci katılmıştır. Deney grubu ve kontrol grubu yansız olarak atanmıştır ve her grupta 13’er öğrenci bulunmaktadır. Uygulamaya başlamadan önce iki hafta süresince dört tane ikinci sınıf öğrencisi ile pilot uygulama yapılmıştır. Ardından uygulamada aksayan bölümler düzeltilmiş ve uygulamaya başlanmasına karar verilmiştir. Deney ve kontrol gruplarından ön test verilerini toplamak için “oyun” konulu metinler yazması istenmiştir. Deney grubu ile 11 hafta boyunca birlikte belirlenen konular üzerinde Düşün-Araştır-Tartış-Yaz-Sun stratejisinin etkinlikleri yapılmış ve aynı konular hakkında metinler yazdırılmıştır. Kontrol grubuna müdahalede bulunulmamış, sınıf öğretmeni 11 hafta boyunca Türkçe ders rultusunda ders işleyişine devam etmiştir. On bir hafta sonunda deney ve kontrol gruplarından son test verilerini toplamak için “yaz tatili” konulu metinler yazmaları istenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan “Yazma Becerilerini Değerlendirmeye Yönelik Rubrik” ve “Öğrenci Görüşme Formu” kullanılmıştır. Yazma Becerilerini Değerlendirmeye Yönelik Rubrik, 5 alt başlıktan ve 20 yeterlilikten oluşmaktadır. Rubrik dört dereceli olarak tasarlanmıştır. Öğrenciler rubrikten minimum 0 puan, maksimum 80 puan alabilmektedirler. Deney ve kontrol gruplarının ön test-son test için yazmış oldukları metinler ve deney grubunun 11 hafta boyunca yazmış oldukları metinler bu rubrik ile değerlendirilmiştir. Öğrenci görüşme formu 4 sorudan oluşmaktadır ve uygulama sonunda deney grubundaki tüm öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunun analizinde; deney ve kontrol gruplarının ön ve son testlerini gruplar arasında karşılaştırmak için bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test karşılaştırmasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Fakat son test karşılaştırmasında deney grubu lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön – son testlerinin grup içi karşılaştırmasını yapmak için bağımlı gruplar t-testi uygulanmıştır. Deney grubunun ön test-son test karşılaştırmasında son test lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Kontrol grubunun ön test-son test karşılaştırmasında ön test lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Öğrencilerin yazmış oldukları metinlerin düzeylerinin belirlenmesinde betimsel istatistiki yöntemden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunun analizinde öğrencilerin ön test-son test ve süreç boyunca yazdıkları metinlerin puanları MS Excel programına girilmiştir. Öğrencilerin puanları içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve aldıkları puanların yanı sıra ön test-son testte yazdıkları metinlerden doğrudan alıntılar verilmiştir. Deney grubu öğrencileri ile uygulama sonunda yapılan görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak tablolaştırılmıştır. Nicel ve nitel veriler birleştirilerek sonuçlar yazılmıştır. Düşün-Araştır-Tartış-Yaz-Sun stratejisi ile yürütülen yazma çalışmalarının öğrencilerin metin yazma becerisi üzerinde Cohen’in sınıflamasına göre mükemmel bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Deney grubu ile yürütülen uygulamalar boyunca öğrencilerin mutlu olduğu, eğlenerek öğrendikleri ve metin yazma becerilerinde gelişme gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Kontrol grubunun son testinde puan ortalaması anlamlı düzeyde düşmüştür. Bu düşüşün sebebi eğitim öğretimin çevrimiçi ve hibrit olarak devam etmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, Düşün-Araştır-Tartış-Yaz-Sun stratejisinin öğrencilerin metin yazma becerilerini geliştirmede kullanılması önerilmektedir.

The aim of this research is to improve the writing skills of second grade students with a new strategy “Think-Research-Discuss-Write-Present”. For this purpose, the study was designed with mixed method. The research was designed with the convergent parallel design model, which is one of the mixed method models. The quantitative dimension of the research was carried out with a quasi-experimental model with pre test-post test control group. The qualitative dimension of the research was shaped by a case study. The sample of the study consists of two second grade classes studying at a private school in the Menteşe District of Muğla Province in the spring term of the 2020-2021 academic year. A total of 26 students participated in the research. The experimental group and the control group were assigned impartially and there were 13 students in each group. Before getting off the ground, a pilot study was conducted with 4 second year students for two weeks. Then, the parts that failed in the implementation were corrected and it was decided to start the implementation. Experimental and control groups were asked to write texts on “game” to collect pre-test data. With the experimental group, “Think-Research-Discuss-Write- Present” strategy of practices were made on determined topics with the students for 11 weeks and texts were written about the same topics. The control group was not interfered, and the classroom teacher continued to teach in line with the Turkish curriculum for 11 weeks. At the end of eleven weeks, the experimental and control groups were asked to write texts on “summer vacation” to collect post-test data. “Rubric for Assessment Writing Skills” and “Student Interview Form” developed by the researcher were used as data collection tools in the research. The Rubric for Assessment Writing Skills consists of 5 subtitles and 20 competencies. The rubric was designed in four grades. Students got a minimum of 0 points and a maximum of 80 points from the rubric. The texts written by the experimental and control groups for the pre test-post test and the texts written by the experimental group for 11 weeks were evaluated with this rubric. The student interview form consists of 4 questions and was applied to all students in the experimental group at the end of the implementation. In the analysis of the quantitative dimension of the research; Independent samples t-test analysis was conducted to compare the pre tests and post tests of the experimental and control groups between the groups. There was no significant difference in the pre-test comparison of the experimental and control groups, but a significant difference was found in favor of the experimental group in the post test comparison. The dependent samples t-test was applied to compare the pre-test and post-tests of the experimental and control groups within the group. In the pre test-post test comparison of the experimental group, a significant difference was found in favor of the post test. It was observed that there was a significant difference in favor of the pre test in the pre test-post test comparison of the control group. Descriptive statistical method was used to determine the level of the texts written by the students. In the analysis of the qualitative dimension of the research, the scores of the texts written by the students during the pre test-post test and throughout the process were typed into MS Excel program. The scores of the students were analysed by the content analysis method and direct quotations were given from the texts they had written in the pre test-post test as well as the scores they got. The data obtained from the interviews with the experimental group students at the end of the implementation were subjected to content analysis and tabulated. The results were written by combining the quantitative and qualitative data. It has been determined that the writing activities carried out with the Think-Research-Discuss-Write-Present strategy have an excellent effect on the students' text writing skills. It was concluded that the students were happy, they learned by having fun, and they made improvement in their writing skills during the practices carried out with the experimental group. In the post-test of the control group, the point average decreased significantly. The reason for this decrease is thought that education continues online and hybrid. In line with the results of the research, it is suggested that the Think-Research-Discuss-Write-Present strategy should be used to develop students' text writing skills.
Improving second grade studentsʹ writing skills : think-research-discuss-write-present
Keywords: düşün-araştır-tartış-yaz-sun stratejisi; Education, Elementary; Eğitim, İlk; elementary school; Elementary school teaching; ikinci sınıf; İlkokul öğretimi; ilkokul Writing; Öğrenciler; second grade; Students; think-research-discuss-write-present strategy; writing skill; Yazma; yazma becerisi