Perception of Risk and Attractiveness of Extreme Sports Among Turkish University Students - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, extrem sporlarında algılanan çekicilik ve riskin cinsiyete göre incelenmesidir. Çalışmanın ikincil amacı ise, extrem sporları ile uğraşan ve uğraşmayan öğrencilerin extrem sporlarında algıladıkları çekicilik ve risk düzeyleri arasında fark olup olmadığının test edilmesidir. Üniversite öğrencilerinin extrem sporlarına ilişkin çekicilik ve risk algılarını değerlendirmek için araştırmacılar tarafından geliştirilen, Extrem Sporları Risk Algısı ve Çekicilik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma grubu 1479 bayan 1259 erkek üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. MA- NOVA analizleri, extrem sporlarına katılım durumu ve cinsiyete göre, extrem sporlarına ilişkin algılanan çekicilik ve algılanan riskin farklılaştığını ortaya koymuştur (p<0.05). Erkekler ve daha önce extrem sporlara katılmış olanlar, kadınlara ve daha önce katılmamış olanlara göre üç spor hariç, tüm extrem sporlarını daha az riskli bulmaktadırlar. Ayrıca, erkekler kadınlara göre motor sporlarını daha çekici bulurken, kadınlar kara ve su sporlarını daha çekici bulmaktadırlar. Ekstrem spor yapmış olanlar, bir spor hariç, extrem sporları yapmamış olanlara göre daha çekici bulmaktadırlar. Sonuç olarak, extrem sporlardaki risk algısı, cinsiyete ve daha önce bu sporlara katılıp katılmama durumuna göre farklılık göstermektedir.

The aim of this study was to investigate the per- ceived risk and attractiveness of extreme sports with regard to gender. The secondary aim of this study was to test the differences in perceived risk and attractiveness of extreme sports between students with experience in these sports and those without ex- perience. Extreme Sport Risk Perception and Attrac- tiveness Scale , developed by the researchers, was used to assess university students perception of the risk and attractiveness of extreme sports. The study group included 1479 female and 1259 male univer- sity students. MANOVA analysis revaled significant differences in perceived risk and attractiveness of extreme sports in terms of gender and participation in extreme sports (p<0.05). Males and extreme sport participants found, except three sports, all extreme sports less risky than females and non-participants. Furthermore, males perceived motor sports more at- tractive than females but females perceived land and waters sports more attractive. Extreme sport partici- pants, except one sport, found extreme sport as more attractive than non-participants. In conclusion, the risk perceptions of extreme sports differ according to gen- der and participation or not in extreme sports.
Üniversite Öğrencilerinin Extrem Sporlara İlişkin Risk ve Çekicilik Algıları
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları