Kentsel yaşam kalitesi kriterleri : İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği - Koyuncu, Burcu (My University, 2011)
Kentsel Yaşam Kalitesi, Yaşam Kalitesi ÖZET KENTSEL YAŞAM KALİTESİ KRİTERLERİ: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ Toplumların varoluşları ve şekillenmeleri ortaya çıkan kent hayatı, beraberinde beklentiler, ihtiyaçlar ve zorunlulukları da getirmiştir. Gelişen dünya düzeni ve fikri yapı, bu beklenti, ihtiyaç ve zorunlulukları sürekli olarak revize etmiştir. Nitekim insanlar yaşam alanlarında belirli kriterlerin oluşması ihtiyacını hissetmiş ve buna paralel, bu ihtiyaçların karşılanma düzeyine bağlı olan kentsel yaşam kalitesi kavramını gündeme getirmişlerdir. Günümüzde somut bir ifade ile kent yönetimlerinin sundukları hizmetlerin oluşturduğu memnuniyet düzeyi olarak ifade edilen kentsel yaşam kalitesi, belediyelerin belirlediği politikaların da temelini oluşturmaktadır. Bunun nedenleri, en başta sosyal devlet olma ilkesinin gereklilikleri, kentsel yaşam kalitesinin uluslararası literatürde kalkınmanın bir göstergesi olarak kabul görmesi ve kent halkının yönetim tercihinin en belirgin unsurlarından birisi olmasıdır. Yapılan bu tez çalışmasında İstanbul için kentsel yaşam kalitesi çalışmaları doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB ) ele alınmıştır. İBB, kentsel yaşam kalitesi konusunda Avrupa kentleri ile kıyaslandığında çok daha sonra harekete geçmiş ancak bazı hususlarda, bu geç kalmışlığa karşın daha ivmeli yol almıştır. 21. Yüzyıl anlayışıyla yeniden şekillenen kentsel yaşam kalitesi olgusu doğrultusunda faaliyetlerini yeniden şekillendirmeye başlayan İBB, henüz kendisinden beklenen hizmet kalitesi düzeyine ulaşamamıştır. Yönetsel düzeyde kentsel yaşam kalitesi yaklaşımına olumlu bakan İBB, bu konuyu henüz faaliyet politikası olarak tüm birimlerince benimsemiş düzeye ulaşamamıştır. Kentsel yaşam kalitesi faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan ve süreci yavaşlatan problemlerin başında, kaynak sıkıntısı ve diğer paydaşlarla yaşanan koordinasyon problemleri gelmektedir. Yapılan bu çalışmada kentsel yaşam kalitesinin, İBB’nin vizyonunda önemli bir yere sahip olduğu bu yönde çalışmaların hız kazandığı sonucuna ulaşılmıştır. Key Words: Urban Quality of Life

URBAN QUALITY OF LIFE CRITERIAS: CASE OF ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY The city life which is developed from existence and forms of society comes with needs, expectations and obligations. Improving world organization and view revised this needs, expectations and obligations. That’s why people need certain criteria in their life space thus along this idea they create urban quality of life concept according to level of their need satisfaction. Nowadays urban quality of life (QOL) expressed with the pleasure degree of the ministrations which is served by city governance, and also QOL is the base of municipality policy. The reasons are, firstly the needs of being a social govermant, the approvment of QOL as an development indicator at internaitonal literaturesa and lasty city public preference of governance absolutely must have QOL. In this study Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) was analyzied according to urban quality of life. When compared to other European cities IBM may act later but incontrast on some cases acclerates steadily with respect to urban quality of life. IMM is taking shape with the 21. Century aspect of urban quality of life but IMM is not yet reach the municipal quality that is expected from itself. At managment level IMM is optimistic about QOL but with its subunits they are not yet internalize their acting policy. The most important reasons of limiting and slowing the actions of QOL is fond trouble and problems comes from coordination within other partners. In this study it is concluded that QOL is an important tool in IMM’s vision and studies along this vision has been accelerated.
Keywords: Kentsel Yaşam Kalitesi; Mahalli İdareler; Yaşam Kalitesi; Yerel Yönetimler