Psikolojik danışmanlarda mesleki yaşam kalitesi ve otantiklik arasındaki ilişkide sakin benliğin aracı rolü üzerine bir inceleme - Türkücü, Rabia (My University, 2022)
Bu araştırmanın temel amacı, psikolojik danışmanların otantiklik ve mesleki yaşam kaliteleri arasındaki ilişkide sakin benliğin aracı rolünü incelemektir. Ayrıca psikolojik danışmanların mesleki yaşam kalitelerinin cinsiyet, mesleki deneyim, çalışılan kurum ve süpervizyon desteği alma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmada çalışma grubunu en az 1 yıl mesleki deneyime sahip 393 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Katılımcıların 258’i kadın (%65.60) ve 135’i (%34,40) erkektir. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerini elde etmek için araştırmacı tarafından oluşturulmuş Demografik Bilgi Formu; katılımcıların otantiklik düzeylerini ölçmek için “Otantiklik Ölçeği”, mesleki yaşam kalitelerini incelemek için “Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği” ve sakin benlik düzeylerini belirlemek için “Sakin Benlik Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada otantiklik, mesleki yaşam kalitesi ve sakin benlik değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği, aracılık analizleri için PROCESS Macro regresyon temelli Bootstrap analizi kullanılmıştır. Ayrıca gruplar arası karşılaştırmalar için Bağımsız gruplar t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi’nden (ANOVA) yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, psikolojik danışmanların otantiklik düzeyleri ile mesleki yaşam kalitesi alt boyutlarından olan mesleki tatmin arasında pozitif yönlü orta düzey manidar bir ilişki, eşduyum yorgunluğu ve tükenmişlik alt boyutları arasında ise negatif yönlü orta düzey manidar ilişkiler tespit edilmiştir. Psikolojik danışmanların sakin benlik düzeyleri ile mesleki tatmin düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzey manidar bir ilişki bulunurken; sakin benlik düzeyleri ile eşduyum yorgunluğu ve tükenmişlik düzeyleri arasında negatif yönlü manidar ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik danışmanların sakin benlik düzeyleri ile otantiklik düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzey manidar bir ilişki olduğu görülmüştür. Aracılık analizlerinden elde edilen bulgulara göre, otantiklik ile mesleki tatmin arasındaki ilişkide sakin benliğin kısmi aracı rolünün bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bir diğer bulgu, otantiklik ile tükenmişlik arasındaki ilişkide sakin benliğin kısmi aracı rolünün olduğunu göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bir diğer bulguya göre, sakin benliğin otantiklik ile eş duyum yorgunluğu arasındaki ilişkide aracı rolünün olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca psikolojik danışmanların mesleki yaşam kalitesi alt boyutlarının (mesleki tatmin, eşduyum yorgunluğu, tükenmişlik) cinsiyete ve çalışılan kuruma göre manidar bir farklılık göstermediği tespit edilirken; mesleki deneyimin az olmasının psikolojik danışmanların eşduyum yorgunluğu düzeyleri açısından risk faktörü olduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak; süpervizyon desteği almanın psikolojik danışmanların mesleki tatminleri üzerinde manidar bir etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları ilgili alan yazın ışığında tartışılarak araştırmacılara ve uygulamacılara bazı öneriler getirilmiştir.

The aim of this study was examine the mediating role of quiet ego in the relationship between authenticity and professional quality of life of psychological counselors. Additionally, it was also examined whether the professional quality of life of psychological counselors differed according to gender, professional experience, the type of institution and received supervision. The study is a relational screening research model design. The sample group consists of 393 psychological counselors with at least one year of professional experience. There were 258 (%65.60) female and 135 (%34.40) male participants. In this study, “Demographic Information Form” developed by the researcher to obtain demographic information of the participants, to measure participants’ authenticity “Authenticity Scale”, to examine participants’ professional quality of life “Professional Quality of Life Scale” and to examine participants’ quiet ego “Quiet Ego Scale” was used. In data analysis process, Pearson Product-Moment Correlation technique was used to analyze the relationships between the variables of authenticity, professional quality of life and quiet ego, and PROCESS Macro regression-based Bootstrapp Technique with the addition of SPSS statistical program was used for mediation analysis. In addition, Independent Groups t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used for comparisons between groups. According to the research findings, a significant positive relationship was found between the authenticity of psychological counselors and compassion satisfaction, which is the sub-dimensions of professional quality of life while there were significant negative relationships between authenticity and compassion fatigue and burnout. It was observed that there was a significant positive relationship between quiet ego and compassion satisfaction, and there were significant negative relationships between quiet ego and compassion fatigue and burnout. Additionally, a significant positive relationship was found between quiet ego and authenticity. According to the findings obtained from the mediation analyzes, it has been determined that the quiet ego has a partial mediating role in the relationship between authenticity and compassion satisfaction. Another finding showed that the quiet ego has a partial mediating role in the relationship between authenticity and burnout. In addition, it was concluded that the quiet ego did not have a mediating role in the relationship between authenticity and compassion fatigue. In this study, it was also determined that professional quality of life’s sub-dimensions (compassion satisfaction, compassion fatigue, and burnout) did not differ according to gender and institution. Also, it was concluded that a short professional experience of psychological counselors is a risk factor in terms of developing compassion fatigue. Finally, it has been determined that receiving supervision has a significant effect on the compassion satisfaction of psychological counselors. The research findings were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were made to researchers and practitioners.
An examination on the mediational role of the quite ego in the relationship between professional quality of life and authenticity in psychological counselors
Keywords: authenticity; burnout; compassion fatigue; compassion satisfaction; Education; Eğitim; eşduyum yorgunluğu; mesleki tatmin; mesleki yaşam kalitesi; otantiklik; professional quality of life; Psikolojik danışmanlar; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; Psychological counselors; quiet ego; sakin benlik; tükenmişlik