Otonom robotlar için kablosuz sensör ağı uygulaması - AKÜNER, MUSTAFA CANER (My University, 2019)
Kablosuz Sensör Ağları(KSA), kablosuz bir ortam vasıtasıyla birbirine bağlanmış yüzlerce veya binlerce sensör düğümünden oluşabilmektedir. Sensör düğümleri; dahili batarya, RF adaptörü, mikrodenetleyici ve sensör birimi ile tümleşik bir yapı oluşturur. Kablosuz sensör ağları nem, sıcaklık, ışık, basınç, toprak bileşimi gibi çevresel koşulları izlemenin yanında; nesne hareketi, gürültü seviyesi, ağırlık, boyut, hareket hızı, yönü ve son konumu gibi fiziksel durumları inceleyebilme özelliklerine de sahiptirler. Bu çalışmada, yukarıda bahsedilen çevresel ve fiziksel koşulları izlemek için öncelikle sensör düğümleriyle donatılmış otonom robotlarda MQTT tabanlı bir KSA tasarımı ve gerçeklenmesi üzerinde çalışılmıştır. Ayrıca tasarımı yapılan KSA için, toplanan sensör verilerini uzaktan izlemek için gömülü bir sistem üzerinde çalışan monitörleme yazılımı da geliştirilmiştir.

An ordinary Wireless Sensor Network, or WSN for short, may consist of hundreds or thousands of sensor nodes connected to each other via a wireless environment. Sensor nodes form an integrated structure in a film canister with its own battery-RF adapter, microcontroller and sensor board. WSNs are utilized to monitor the environmental conditions such as humidity, temperature, light, pressure, soil composition; and physical properties such as object movements, noise level, weight, size, movement speed, direction, end position. In this work we aim to design and establish a WSN based on MQTT protocol that can be used primarily in autonomous robots equipped with sensors in order to monitor the above environmental and physical conditions. For this designed WSN we also develop a monitoring software on an embedded system to monitor the collected sensor datas remotely.
Keywords: Elektrik-Elektronik Mühendisliği; Mühendislik ve Teknoloji; Electrical and Electronics Engineering; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Mühendislik; MÜHENDİSLİK, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK; Engineering, Computing & Technology (ENG); ENGINEERING; ENGINEERING, ELECTRICAL & ELECTRONIC; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Sinyal İşleme; Fizik Bilimleri; Electrical and Electronic Engineering; Signal Processing; Physical Sciences; Kablosuz Sensör Ağı; MQTT protokolü; Ağ Topolojisi; Uzaktan İzleme; Wireless Sensor Network; MQTT Protocol; Network Topology; Remote Monitoring