Mâtürîdî’nin Kelam sisteminde Ehl-i Kitap anlayışı - Öztürk, Necmettin (My University, 2010)
(Mâtürîdî’nin Kelâm Sisteminde Ehl-i Kitap Anlayışı) “Mâtürîdî’nin Kelâm Sisteminde Ehl-i Kitap Anlayışı” adını taşıyan tezimizde Mâtürîdî’nin Ehl-i kitaba yaklaşımını ve eleştirilerini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda birinci derecede kaynak olarak Mâtürîdî'nin, yaşadığı dönemdeki mezhepler ve dinler hakkında bilgi alınabilecek en temel eserlerden sayılan Te’vîlâtü’l-Kur’ân ile Kitâbü’t-Tevhîd’ini belirledik. Çalışmamız, giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Mâtürîdî, Ehl-i kitap olarak kabul ettiği Yahudi ve Hıristiyanların ulûhiyet, nübüvvet ve sem‘iyyât anlayışlarını naklî ve aklî deliller ışığında değerlendirmiş, eleştirmiş ve olması gereken tevhid inancının esaslarını belirlemiştir. Ahirette kurtuluş için, gönderilen tüm peygamberlere ve kitaplara imanın gerekliliğini ve bunun da Allah inancının bir gereği olduğunu dile getirmiştir.

The Concept of Ahl al-Kitab in Maturidi's Kalam System The thesis that entitled The Concept of Ahl al-Kitab in Maturidi's Kalam System aims to study Maturidi's approach to Ahl al-Kitab and his criticism of them. The primary sources of the current study are Maturidi's two important works, Ta'wilat al-Qur'an and Kitab al-Tawhid. The thesis consists of an introduction and three chapters and a conclusion. Maturidi reviews and criticises Jewish and Christian notions of divinity, prophethood and revelation in the light of rational and traditional proofs and develops basic tenets of tawhidi faith. He argues that for salvation in the coming world it is necessary to believe all the prophets and the books sent by God and this is a natural consequence of belief in Allah.
Keywords: İslam Dini; Kelam