Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde türk tarımında meydana gelen değişmeler ve fındık üretiminde rekabet gücünün analizi - Şık, Hakan (My University, 2010)
Bu çalışma ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde, Avrupa Birliği’nin Türk tarımından isteklerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası’na uyum için yapması gereken düzenlemelerin ortaya konması amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, Türk tarımında yaşanan sorunların tespit edilmesi ve söz konusu sorunlara çözüm önerilerinin getirilmesi açısından önemlidir. Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde tarım sektörü açısından uyum sağlanması, Türkiye’nin bazı kriterleri yerine getirmesini ve mevzuat uyumunu gerektirir. Bu nedenle çalışmamızda AB Ortak Tarım Politikası’nı, Türk tarım sektörü ile karşılaştırdık. Ayrıca Türk tarım sektörünün tarihi süreçte geçirdiği değişiklikleri, Türkiye’nin tarımsal yapısını ve tarımsal mevzuatını tarımsal ekonomi açısından değerlendirdik. Bu çalışmada Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve fındık yetiştiren diğer ülkelerdeki fındık üretimini, fındık dikim alanlarını ve dış ticaretinin gelişimini karşılaştırmalı olarak inceledik. Tarım, Ortak Tarım Politikası (OTP), OTP’ ye Uyum Süreci, Fındık, Fındık Üretimi, Türkiye Fındık Politikaları, Fındık Sektörü.

As Turkey is on its way to a full membership to the European Union (EU), this study is aimed to define the requirements that the EU demands from Turkish agricultural policies and manifest the relevant regulations which Turkey should implement in accordance with the EU’s Common Agricultural Policies (CAP). Thus this study is important for determining the problems in and supplying solutions to Turkish agriculture. During the pre-accession period Turkey is supposed to fulfill some criteria and approximate its legislations with the acqui in order to come to compliance in agricultural sector with the EU. Therefore the study compares Turkish agricultural sector with the European Union Common Agricultural Policy. There is also a section where Turkish agricultural history is held with the changes throughout the course of time. The Turkish agricultural structure and agricultural regulations are evaluated in terms of agricultural economy. This study focuses on hazelnut production, hazelnut plantation areas and foreign trade progress in Turkey, The European Union and other countries in comparative terms. Key Words: Agriculture, Common Agricultural Policy (CAP), Harmonization Process to CAP, Hazelnut, Hazelnut Production, Turkish hazelnut policies, Hazelnut sector.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Tarım ve Devlet; Tarım_Ekonomik Yönleri_Avrupa Birliği; Tarım_Ekonomik Yönleri_Türkiye