Nefes terapisinin müzik öğrencilerinin flüt performans kaygısına etkisinin incelenmesi - Hüzmeli, Işıl (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, “Nefes Terapisi” yönteminin profesyonel düzeyde müzik eğitimi alan öğrencilerde bulunan performans kaygısının azaltılması veya giderilmesindeki etkisini incelemektir. Araştırma, deney ve kontrol gruplu, ön test son test deneysel modelde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü ve Kocaeli Üniversitesi Müzik Bölümleri 2., 3. ve 4. sınıflarda öğrenim görmekte olan, ana çalgısı flüt olan 10 kişi deney ve 10 kişi kontrol grubunda olmak üzere toplam 20 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubuna uzman nefes terapisti ile birlikte hazırlanan on seanslık nefes terapisi çalışması uygulanmıştır. Deneysel desende tasarlanan çalışmada, sonuçları güçlendirmek amacıyla nitel veriler de toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri Kenny Müzik Performans Kaygısı Envanteri ile demografik özellikleri ölçme amacıyla Kişisel Bilgi ve Sağlık durumu formu ile toplanmış, bir istatistiksel paket mlenmiştir. Araştırmanın nitel verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu, ve öğrenci mektupları ile toplanmış, seanslar video ile kayıt altına alınmıştır. Nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiş ve doğrudan aktarma yöntemleri ile desteklenmiştir. Elde edilen nicel bulgular, öğrencilerin tamamının daha önce nefes terapisi yapmadıklarını, yüksek düzeyde performans kaygısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Nefes terapisi çalışmalarından sonra deney grubunun performans kaygısının azaldığı, kontrol grubunda anlamlı bir fark bulunmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Nicel bulgulara göre nefes terapisi yönteminin, öğrencilerin müzik performans kaygısının azaltılmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen nitel bulgular, öğrencilerin büyük çoğunluğunun performans kaygı yaşadıklarını, performans öncesi ve performans esnasında fiziksel ve psikolojik belirtiler gösterdiğini, bu belirtilerin performanslarını olumsuz yönde etkilediğini, nefes terapisi çalışmalarından sonra bu belirtilerin azaldığını, kaygı düzeylerinde düşüş olduğu sonuçlarını ortaya koymuştur. Öğrencilerle yapılan görüşmelerde de düzenli yapılan nefes terapisi çalışmalarının performans kaygılarını azalttığı bulgularına ulaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the effect of the “Breathing Therapy” method on reducing or eliminating the performance anxiety of students who receive professional music education. The research was designed in a pretest posttest experimental model with experimental and control groups. The study group of the research is Marmara University Atatürk Education Faculty Music Teaching Department, Marmara University Fine Arts Faculty Music Department and Kocaeli University Music Departments in the fall semester of the 2021-2022 academic year. And it consists of 20 students in total, 10 of whom are in the experimental group and 10 of them are in the control group, who are studying in the 4th grades and their main instrument is flute. A ten-session breathing therapy study, which was prepared together with expert breathing therapy, was applied to the experimental group. In the study, which was designed in an experimental design, qualitative data were also collected in order to strengthen the results. Quantitative data of the study were collected with Kenny Music Performance Anxiety Inventory and Personal Information and Health Status form to measure demographic characteristics and analyzed with a statistics package program. Qualitative data of the research were collected with semi-structured interview form and student letters, and the sessions were recorded with video. Qualitative data were analyzed by content analysis and supported by direct quote, excerpt. The quantitative findings obtained revealed that all of the students had not done breathing therapy before and experienced high levels of performance anxiety. After the breathing therapy studies, it was found that the performance anxiety of the experimental group decreased and there was no significant difference in the control group. According to the quantitative findings, it was concluded that the breathing therapy method was effective in reducing the music performance anxiety of the students. The qualitative findings revealed that the majority of the students experienced performance anxiety, showed physical and psychological symptoms before and during the performance, these symptoms affected their performance negatively, these symptoms decreased after the breathing therapy studies, and there was a decrease in their anxiety levels. In the interviews conducted with the students, it was found that regular breathing therapy studies reduced their performance anxiety.
Investigation of the effect of breathing therapy on flute performance anxiety of music students
Keywords: Bilişsel terapi; Breath Therapy; Breathing exercises; Breathing Practices; Cognitive therapy; Eğitim ve çalışma; Flute; Flute Education; Flüt; Flüt Eğitimi; Instruction and study; Music; Music education; Music Performance Anxiety; Müzik; Müzik eğitimi; Müzik Performans Kaygısı; Nefes egzersizleri; Nefes Egzersizleri Music Education; Nefes Terapisi; Turkey; Türkiye